Haber Detayı
11 Nisan 2024 - Perşembe 13:25 Bu haber 43 kez okundu
 
Kapadokya Üniversitesi’nden Genç Kalemlere Açık Davet: “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” Öykü Yarışması Başlıyor!
Nevşehir Haberi


Kapadokya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, genç yazarları öykü yazmaya davet ediyor. “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” temalı geleneksel öykü yarışması ile gençlerin yazma becerilerini, duygu ve düşünce ifadelerini, gözlem yeteneklerini ve Türkçeyi doğru kullanma becerilerini geliştirmeleri hedeflenen yarışma, ülke genelindeki tüm lise öğrencilerine açık.

Öğrencilerin bireysel ve toplumsal kimliklerini öyküler aracılığıyla inşa etmelerine ve Cumhuriyetimizin yüzyıllık serüvenini geleceğe taşıyacak anlatılara kapı aralamalarına olanak tanıyan bu yarışmanın alt temaları arasında istiklal ve istikbal, hatırlama ve unutma pratikleri, bilgi üretiminde yeni kaygılar ve umutlar, dünyanın ve tarihin döngüsü, yüz yıllık geçmiş ve gelecek, ortak gelecek vizyonları, büyülü gerçekçilik, ükronya anlatıları, yapay zekâ destekli öğretiler, kalkınma ülküleri ve muasır medeniyet tahayyülleri yer alıyor.

Yarışma, gençlerin hayal gücünde Cumhuriyet’in ilelebet payidar kalması için gerekli sorumlulukların nasıl şekillendiğini görmek için bir fırsat sunuyor.

Kapadokya Üniversitesi Öykü Yazma Yarışması 2024

Kapadokya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün düzenlediği ödüllü “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” konulu geleneksel öykü yazma yarışmasının amacı, gençlerin öykü yazarak yazma becerilerinin; duygu, düşünce ve gözlem yeteneklerinin; Türkçeyi yazım kurallarına uygun olarak kullanmalarının geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda düzenlenecek yarışma, Türkiye’de yarışma ile ilgilenen tüm lise düzeyindeki ortaöğretim kurumlarını kapsamaktadır.

Yarışmanın Konusu: “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” olarak belirlenmiştir.

Türkiye genelindeki tüm ortaöğretim öğrencilerine açık olan yarışma, gençlerimizin öyküler aracılığıyla bireysel ve toplumsal kimliklerini iyi bir şekilde inşa etmelerini; Cumhuriyetimizin yüzyıllık serüveninin ışığını geleceğe taşıyacak anlatılara kapı açarak toplumsal hafızayı inşa etmelerini hedeflemektedir.

Yarışma, Cumhuriyet’in ilelebet payidar kalması için gerekli sorumlulukların genç bireylerin hayal gücünde nasıl şekillenmekte olduğunu görme imkânı sunacaktır.

İstiklal ve istikbal, hatırlama/unutma/tanıma pratikleri, bilgi üretiminde yeni kaygılar/umutlar/ufuklar, dünyanın/tarihin/zamanın döngüsü, yüz yıllık mazi/âti, ortak gelecek, büyülü gerçekçi metinler, ükronya anlatıları, yapay zekâ destekli öğretiler, kalkınma ülküleri, muasır medeniyet tahayyülleri yarışmanın alt temalarıdır.

Kurullar:

Seçici Kurul: Seçici kurul, bilinen öykü yazarı ve edebiyat eleştirmenlerinden Kapadokya Üniversitesi tarafından oluşturulur.

Düzenleme Kurulu: Kapadokya Üniversitesi Beşerî Bilimler Fakültesi tarafından görevlendirilecek 3 öğretim elemanından oluşur.

Yarışmaya Katılım Koşulları: Öğrenciler yarışmaya bireysel olarak katılabilir. Ekli (Ek-1) başvuru formuyla üniversiteye iletilir. Üniversitede düzenleme kurulu tarafından öyküyü yazanın kimliği, sayfanın üstünde yazılacak “RUMUZ”la belirtilir. Yarışmacının açık kimliğini, varsa telefonunu ve e-posta adresini içeren yazı bir zarfa yerleştirilir. Zarfın üzerine, sadece öykü yazarının “RUMUZ”u yazılır. “RUMUZ”lu öyküler, seçici kuruldaki üye sayısı kadar çoğaltılarak kurul üyelerine elden ya da kargo aracılığıyla iletilir.

Yarışmanın Takvimi:

  • Okullardaki tüm öğrencilerin “Öykü Yazma” ve “Yarışma Kuralları” hakkında bilgilendirilmesi: 30.03.2024
  • Eserlerin Kapadokya Üniversitesine teslimi: 10.05.2024
  • Eserlerin düzenlenerek Seçici Kurul Üyelerine teslimi: 17.05.2024
  • Seçici Kurul Üyeleri tarafından dereceye girenlerin belirlenmesi: 12.06.2024
  • Ödül Töreni: 13.06.2024

Yarışmada Uyulacak Kurallar: Öyküler bilgisayar ile A4 boyutunda, Calibri formatında, bir buçuk satır aralıklı ve 12 boyutla yazılacaktır. Öyküler 2 sayfadan az, 5 sayfadan çok olmamalıdır.

Değerlendirme: Seçici Kurul üyeleri aldıkları öyküleri 100 puan üzerinden değerlendirir. Yapacakları bir toplantıyla yarışmacılara verdikleri puanları birleştirerek yarışmada dereceye girenleri belirler. Değerlendirmede hikâyenin özgünlüğü 60, dilin kullanımı – üslup 40 puan üzerinden puanlanacaktır. Düzenleme kurulu tarafından ödül töreni düzenlenir.

Yarışma Ödülleri: Yarışmada dereceye giren yirmi öykü kitaplaştırılacak, öykü sahiplerine kitaptan 20 adet hediye edilecektir. Bu ödül, yarışmaya katılan öğrencinin başvuru belgesinde beyan ettiği adrese kargo yolu ile gönderilecektir. Birinciye 7.500, ikinciye 5.000, üçüncüye 3.000 TL karşılığında banka hediye çeki verilecektir. Bu çek, ilgili banka gişelerinden nakden alınabilecektir. Çek karşılığında alınan nakdi ödülün her türlü kullanım hakkı yarışmacıya aittir.

Gönderimler elektronik posta ile oykuyarismasi@kapadokya.edu.tr adresine veya kargo ile Kapadokya Üniversitesi, Mustafapaşa Yerleşkesi 50420-Mustafapaşa, Ürgüp/Nevşehir adresine yapılabilir.

Yarışma Şartnamesi, EK-1 Başvuru Formu ve Taahhütname, EK-2 Açık Rıza Onayı ve Veli İzin Belgesi ekte dikkatinize sunulmuştur.

Ek-1 Başvuru Formu ve Taahhütname

 “CUMHURİYET’İN YENİ YÜZYILI” KONULU ÖYKÜ YAZMA YARIŞMASI

ÖĞRENCİNİN :

 

 

 

Adı ve Soyadı

 

 

 

Sınıfı

 

 

 

OKULUN :

 

 

 

Adı

 

 

 

Adresi

 

 

 

İli

 

İlçesi

 

Telefon

 

E-posta

 

ESERİN :

   

 

Adı

 

 

 

Yılı

 

 

 

 

Yarışmaya göndermiş olduğum “Öykünün” kendime ait olduğunu, daha önce düzenlenen hiçbir yarışmada derece, ödül vb. kazanmadığını ve herhangi bir yarışma kapsamında veya herhangi bir ortamda yayınlanmadığını, Öykümün Kapadokya Üniversitesince her türlü yayın organında ve yayım ortamında süresiz yayınlanabileceğini, yapacağı çalışmalarda kullanılabileceğini ve bu yarışmaya ait özel şartname hükümlerini aynen kabul ettiğimi beyan ve taahhüt ederim. ……./……./…………

 

Ad-Soyad – İmza

Ek-2 Açık Rıza Onayı ve Veli İzin Belgesi

Yükseköğretim Kanunu, ilgili mevzuat, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından getirilen eğitim faaliyetlerine ve denetime ilişkin sair yükümlülüklerin karşılanması; eğitim-öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık faaliyetlerinin sürdürülmesi; yükseköğretim mevzuatı ve Üniversite iç düzenlemeleri kapsamında eğitim faaliyetinden kaynaklı hakların tesis edilmesi, çeşitli akademik ve idari işlemlerin yapılması ve bunlarla ilgili bilgi verilmesi kapsamında tarafımla telefon, sms ya da elektronik posta yoluyla iletişime geçilmesi,

Üniversitemizin hizmetlerinin devamlılığını sağlamak için kullanmış olduğu online platformlarda (Microsoft Teams, Zoom vb.) görüntü ve ses kaydımın yapılması ve yurtdışından hizmet alınan dijital eğitim platformlarına ulaşımımın sağlanması,

Üniversitemizin düzenleyeceği “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” konulu Türkiye geneli yapılacak olan öykü yarışmasına ilişkin bilgi verilmesi kapsamında tarafımla telefon, sms ya da elektronik posta yoluyla iletişime geçilmesi,

Amaçlarıyla kişisel verilerimin Üniversiteniz veri kayıt sistemlerine kaydedilmesini, ilgili kişisel verilerimin işlenmesini, ilgili süreç kapsamında işlenme amacı ile sınırlı olmak üzere kullanılmasını ve paylaşılmasını, gereken süre zarfında saklanmasına izin verdiğimi ve bu hususta tarafıma gerekli aydınlatmanın yapıldığını, işbu metni, Kapadokya Üniversitesi Aydınlatma Metni ve Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikasını okuduğumu kabul ve beyan ederim.

Kabul ediyorum          

Kabul etmiyorum*

Veri Sahibi

 

Adı-Soyadı

 

Tarih                     

 

İmza

 

 

*İşbu beyanda, ilgili özel nitelikli kişisel verileriniz de dâhil olmak üzere, kişisel verilerinizin işlenmesi rıza beyanını kabul etmemeniz halinde, KVKK mevzuatı uyarınca işlenmesine izin verilen durumlar hariç olmak kaydıyla, açık rızanızın alınmasını gerektiren süreçlerimiz bakımından size gerekli ve yeterli hizmeti sağlayamayacağımızı ve Üniversitemizin düzenlemiş olduğu öykü yarışması faaliyetlerinin olumsuz etkileneceğini bilgilerinize sunarız.

** Bu kapsamda istenen kişisel veriler, açık rıza onayında belirtilen hususların dışında başka amaçlarla kullanılamaz, üçüncü kişilere verilemez ve sosyal etkinliğin sona ermesinin ardından resen silinir.

 

 

Velisi olduğum ………………………………………….’in, Üniversiteniz tarafından düzenlenen “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” konulu öykü yazma yarışmasına katılmasına, dereceye girmesi durumunda Üniversite tarafından basılacak olan yayında öyküsünün yayınlanmasına, çevrimiçi yapılacak ödül törenine katılmasına ve verilecek olan ödülü almasına izin veriyorum.

Velinin Adı ve Soyadı :

Ev / GSM Telefonu         :

E-posta                                :

İmzası                         :

 

 

*İşbu beyanda, ilgili özel nitelikli kişisel verileriniz de dâhil olmak üzere, kişisel verilerinizin işlenmesi rıza beyanını kabul etmemeniz halinde, KVKK mevzuatı uyarınca işlenmesine izin verilen durumlar hariç olmak kaydıyla, açık rızanızın alınmasını gerektiren süreçlerimiz bakımından size gerekli ve yeterli hizmeti sağlayamayacağımızı ve Üniversitemizin düzenlemiş olduğu öykü yarışması faaliyetlerinin olumsuz etkileneceğini bilgilerinize sunarız.

** Bu kapsamda istenen kişisel veriler, açık rıza onayında belirtilen hususların dışında başka amaçlarla kullanılamaz, üçüncü kişilere verilemez ve sosyal etkinliğin sona ermesinin ardından resen silinir.

Öykü Yazma Yarışması Şartnamesi

 

1. Şartnamenin Amacı: Bu şartname, ortaöğretim öğrencileri arasında Kapadokya Üniversitesi tarafından düzenlenecek “Öykü Yazma Yarışması”nın yöntem ve kurallarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

2. Yarışmanın Amacı: Gençlerin öykü yazarak yazma becerilerinin; duygu, düşünce ve gözlem yeteneklerinin; Türkçeyi yazım kurallarına uygun olarak kullanmalarının geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

3. Kapsam: Yukarıdaki amaç doğrultusunda düzenlenecek yarışma, Türkiye’de yarışma ile ilgilenen tüm lise düzeyindeki ortaöğretim kurumlarını kapsamaktadır.

4. Hedefler: İyi örnek olarak kabul edilen çalışmaların ortaya çıkarılması, yaygınlaştırılması ve diğer kurumlar tarafından paylaşılması; öğrenciler ve öğretmenler arasında daha iyiyi yakalamak konusunda bir yarışma ortamı oluşturarak, onların motive edilmesi; genel anlamda sanatın, özelde edebiyatın eğitime katkı düzeyinin yükseltilmesi.

5. Yarışmanın Konusu: “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” olarak belirlenmiştir.

Türkiye genelindeki tüm ortaöğretim öğrencilerine açık olan yarışma, gençlerimizin öyküler aracılığıyla bireysel ve toplumsal kimliklerini iyi bir şekilde inşa etmelerini; Cumhuriyetimizin yüzyıllık serüveninin ışığını geleceğe taşıyacak anlatılara kapı açarak toplumsal hafızayı inşa etmelerini hedeflemektedir.

Yarışma, Cumhuriyet’in ilelebet payidar kalması için gerekli sorumlulukların genç bireylerin hayal gücünde nasıl şekillenmekte olduğunu görme imkânı sunacaktır.

İstiklal ve istikbal, hatırlama/unutma/tanıma pratikleri, bilgi üretiminde yeni kaygılar/umutlar/ufuklar, dünyanın/tarihin/zamanın döngüsü, yüz yıllık mazi/âti, ortak gelecek, büyülü gerçekçi metinler, ükronya anlatıları, yapay zekâ destekli öğretiler, kalkınma ülküleri, muasır medeniyet tahayyülleri yarışmanın alt temalarıdır.

6. Kurullar:

Seçici Kurul: Seçici kurul, bilinen öykü yazarı ve edebiyat eleştirmenlerinden Kapadokya Üniversitesi tarafından oluşturulur.

Düzenleme Kurulu: Kapadokya Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi tarafından görevlendirilecek 3 öğretim elemanından oluşur.

7.Yarışmaya Katılım Koşulları: Öğrenciler yarışmaya bireysel olarak katılabilir. Ekli (Ek-1) başvuru formuyla üniversiteye iletilir. Üniversitede düzenleme kurulu tarafından öyküyü yazanın kimliği, sayfanın üstünde yazılacak “RUMUZ”la belirtilir. Yarışmacının açık kimliğini, varsa telefonunu ve e-posta adresini içeren yazı bir zarfa yerleştirilir. Zarfın üzerine, sadece öykü yazarının “RUMUZ”u yazılır. “RUMUZ”lu öyküler, seçici kuruldaki üye sayısı kadar çoğaltılarak kurul üyelerine elden ya da kargo aracılığıyla iletilir.

 

8. Yarışmanın Takvimi:

 

Sıra No

FAALİYETİN ADI

TARİHİ

1

Okullardaki tüm öğrencilerin “Öykü Yazma” ve “Yarışma Kuralları” hakkında bilgilendirilmesi

30.03.2024

2

Eserlerin Kapadokya Üniversitesine teslimi

10.05.2024

3

Eserlerin düzenlenerek Seçici Kurul Üyelerine teslimi

17.05.2024

4

Seçici Kurul Üyeleri tarafından dereceye girenlerin belirlenmesi

12.06.2024

5

Ödül Töreni

13.06.2024

 

 

9. Yarışmada Uyulacak Kurallar: Öyküler bilgisayar ile A4 boyutunda, Calibri formatında, bir buçuk satır aralıklı ve 12 boyutla yazılacaktır. Öyküler 2 sayfadan az, 5 sayfadan çok olmamalıdır.

10. Değerlendirme: Seçici Kurul üyeleri aldıkları öyküleri 100 puan üzerinden değerlendirir.  Yapacakları bir toplantıyla yarışmacılara verdikleri puanları birleştirerek yarışmada dereceye girenleri belirler. Değerlendirmede hikâyenin özgünlüğü 60, dilin kullanımı – üslup 40 puan üzerinden puanlanacaktır. Düzenleme kurulu tarafından ödül töreni düzenlenir.

11. Yarışma Ödülleri: Yarışmada dereceye giren yirmi öykü kitaplaştırılacak, öykü sahiplerine kitaptan 20 adet hediye edilecektir. Bu ödül, yarışmaya katılan öğrencinin başvuru belgesinde beyan ettiği adrese kargo yolu ile gönderilecektir. Birinciye 7.500, ikinciye 5.000, üçüncüye 3.000 TL karşılığında banka hediye çeki verilecektir. Bu çek, ilgili banka gişelerinden nakden alınabilecektir. Çek karşılığında alınan nakdi ödülün her türlü kullanım hakkı yarışmacıya aittir.

12. Diğer Hususlar:

  • Bu yarışmaya katılım ücretsizdir.
  • Kapadokya Üniversitesi temsilcileri, jüri üyeleri ile birinci dereceden yakınları (akrabaları) yarışmaya katılamazlar.
  • Yarışmaya katılacak eserlerin telif hakları eserin sahibine aittir. Yarışmaya katılan öğrencilerin izni doğrultusunda, eserlerin basılması, yayımlanması, paylaşılması ve sergilenmesi ve bu konudaki telif hakları ile ilgili tüm işlemler 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile 22/12/2016 tarihli ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununa uygun olarak yürütülür. İlgili kanun kapsamında, yarışmacıların yazılı izinleri de alınarak ilgili kanunun 25. Maddesinde “İşaret, Ses ve/veya Görüntü Nakline Yarayan Vasıtalarla Umuma İletim” mali haklarını kullanma hususunda Kapadokya Üniversitesi tam ruhsatla yetkilendirilmiş sayılacaktır.
  • Yarışmaya gönderilen öyküler daha önce yayınlanmamış ya da herhangi bir ödül kazanmamış veya kopyalanmamış olmalıdır.
  • Yarışma kapsamında verilecek kişisel veriler, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca üçüncü kişi, kurum vb. ile paylaşılmayacak, Kapadokya Üniversitesince saklanacaktır.
  • Ödül töreni çevrim içi yapılacaktır.
  • Engelli bireylerin etkinliğe katılımıyla ilgili gerekli tedbirler üniversite tarafından alınacaktır.
  • Gönderimler elektronik posta ile oykuyarismasi@kapadokya.edu.tr adresine veya kargo ile Kapadokya Üniversitesi, Mustafapaşa Yerleşkesi 50420- Mustafapaşa, Ürgüp / Nevşehir adresine yapılabilir. Eserlerin postada görebileceği zararlardan ve postadan doğabilecek gecikmeden Kapadokya Üniversitesi sorumlu değildir.
  • Siyasi amaçlara hizmet eden, genel ahlak kurallarına uymayan, hakaret içeren ve firma adı kullanılan eserler yarışma dışı kalacaktır. Yarışma kapsamında öğrenciler tarafından hazırlanan eserlerin Türk Milli Eğitimi, Anayasa vb. diğer mevzuatlara uygunluğundan öğrenci sorumlu olacaktır.
  • Katılımcı, yarışmaya gönderdiği eserin tümüyle kendisine ait olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. Eserlerin alıntı ve/veya çalıntı olmasından doğabilecek her türlü yasal sorumluluklar eser sahibine aittir.
  • Eser sahibi ile hak talebinde bulunan üçüncü şahıslar arasında doğabilecek maddi veya manevi uyuşmazlıklardan Kapadokya Üniversitesi sorumlu değildir.
  • Yarışma şartnamesine itirazlar Kapadokya Üniversitesine e-posta olarak (oykuyarismasi@kapadokya.edu.tr) adresine, yarışma sonuçlarına itirazlar ise dereceye giren yarışmacıların belirlenmesini takip eden 3 gün içerisinde (oykuyarismasi@kapadokya.edu.tr) adresine e-posta olarak yapılmalıdır.
  • İletişim için 0384 353 50 09 numaralı telefondan irtibat sağlanabilecektir.
  • Yarışmaya katılan tüm öğrenciler yarışma şartnamesinde yer alan şartları kabul etmiş sayılırlar.

naciisler@gmail.com

 

 

Kaynak: (İŞLER) - Naci İŞLER - Kapadokya Gündem Editör: Naci İşler
 
Etiketler: Kapadokya, Üniversitesi’nden, Genç, Kalemlere, Açık, Davet:, “Cumhuriyet’in, Yeni, Yüzyılı”, Öykü, Yarışması, Başlıyor!,
Haber Videosu
Diğer Fotoğraflar


Yorumlar
Yazarlar
Anketler
Web Sitemizin Tasarımını Nasıl Buldunuz?
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
93
80
1
3
30
34
2
Fenerbahçe
89
89
1
5
28
34
3
Trabzonspor
55
56
12
4
17
33
4
Başakşehir
52
46
12
7
15
34
5
Beşiktaş
51
45
13
6
15
34
6
Kasımpasa
49
56
13
7
14
34
7
Rizespor
48
43
13
6
14
33
8
Sivasspor
48
41
10
12
12
34
9
Alanyaspor
45
43
10
12
11
33
10
Antalyaspor
45
38
10
12
11
33
11
A.Demirspor
41
49
11
14
9
34
12
Samsunspor
39
37
15
9
10
34
13
Ankaragücü
37
40
12
13
8
33
14
Kayserispor
37
37
13
10
10
33
15
Konyaspor
36
34
14
12
8
34
16
Gaziantep FK
34
37
17
7
9
33
17
Hatayspor
33
38
15
12
7
34
18
Karagümrük
33
37
16
9
8
33
19
Pendikspor
30
37
17
9
7
33
20
İstanbulspor
16
26
22
7
4
33
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Haber Yazılımı