Bu ne perhiz, bu ne salata turşusu! Nevşehir bu kadar mı aciz? Yok mu bu şehre sahip çıkacak?

Nevşehir her seferinde sahipsiz olduğunu ortaya çıkartıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasadı başlayan kayısıya ilişkin yazılı değerlendirme yaptı. Yapılan değerlendirmede verilen fiyatları gören Nevşehirli adeta hayatının şokunu yaşadı. Nevşehir çiftçisi adeta dolandırılıyor. Açıklamaya göre; Malatya'da taze kayısı 33 liradan alınıyor. Nevşehir'de ise bu rakam sadece ve sadece 4 TL. Arada ki 29 TL'yi kim çaldı? Bunun hesabını ve açıklamasının kim verecek? Bu nasıl bir sahipsizliktir? Vekiller, Nevşehir Valiliği, Ticaret İl Müdürlüğü, Belediye Başkanları, Zabıtalar, Tarım İl Müdürlüğü, bu şehrin protokolü, yöneticileri, Muhtarlar neredesiniz? İlçe, belde ve köylerde alımına başlanan kayısı sadece 4 TL'den halkın elinden alınıyor.? Satmasalar elde kalacak.

Bir Başarı Hikâyesi; Yine Yeniden Başkan Rasim Arı Farkı Bir Başarı Hikâyesi; Yine Yeniden Başkan Rasim Arı Farkı

Malatya'da 33 TL değer biçilen kayısının hak ettiği fiyatı ve değeri görmediği ifade edilirken, Nevşehir'de 4 TL'ye kimse ses çıkarmıyor.

33 TL'YE TEPKİ GÖSTERİLDİ

İşte Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın kayısı ile alakalı olarak yaptığı o açıklama; 'Normallerin üzerinde gerçekleşen sıcak hava, kayısı hasadının erken başlamasına neden oldu. Kayısı hasadı Malatya bölgesinde devam ediyor. Yeni sezon olmasına rağmen kayısı geçen yılın fiyatlarıyla piyasada işlem görüyor. Rekoltenin yüksek olmasını fırsat bilen tüccarlar, kayısıya geçen sezonun fiyatını veriyor. Üreticinin geçen yıl 30 liradan sattığı taze kayısıya bu yıl tüccar 33 lira fiyat veriyor. Kuru kayısı fiyatlarında da aynı durum yaşanıyor. Geçen yıl 200 liraya kadar yükselen kuru kayısı fiyatları bu yıl 130-140 liraya kadar gerilemiş durumdadır.

Son bir yılda mazot fiyatlarında yüzde 109, gübre fiyatlarında yüzde 37, tarım ilacı fiyatlarında yüzde 67 artışlar oldu. Bu yıl kayısı üreticisini birde sulama ücretleri zorladı. Yüksek seyreden sıcaklıklar nedeniyle daha fazla sulama yapıldı. Artan sulama ücretlerinin yanı sıra sulama sayısının da artması maliyetleri daha fazla artırdı. Yine geçen yıl 450 lira olan toplama işçiliği bu yıl 2 katını da aşarak 1000 liraya çıktı.'

'KAYISI FİYATLARI ARTAN MALİYETLERİ KARŞILAMAKTAN UZAKTIR'

'Mayıs ayı üretici market fiyat değişimlerinde üreticide 140 lira olan kuru kayısı, marketlerde 362 lira 76 kuruşa satılıyor. Üreticilerimiz maliyetini karşılayamazken, kuru kayısı marketlerde yüzde 160 fazlaya satılıyor.

Son yıllarda sağlıklı beslenmeye yönelik çabaların artması kuru kayısının diyet listelerinde her zaman tercih edilen ürün olması ile kuru kayısı tüketiciler tarafından daha fazla tercih ediliyor. Bu artan ilginin üreten çiftçiye refah olarak yansıması beklenirken, piyasada gerçekleşen düşük fiyatlar üreticilerimizi mağdur ediyor.'

'TMO ALIM YAPMALI'

'Geçen yıl yaşanan deprem felaketi sonrası, yıkılan binaların, depoların tesislerin altında binlerce ton kayısı enkaz altında kaldı. Üreticilerimiz geçen sezonu zararla kapattı.

Depremi yaşamış insanlarımıza destek olmak, artan maliyetler ve yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında üreticimizi korumak adına TMO kuru kayısı alımı yapmalı, piyasada fiyatları artırmalıdır.'

[email protected]