cinsinden ticaret' konusunu, Hazine ve Maliye Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Gürer'in yerel para cinsinden ticaretin geliştirilmesi konusunda hangi ülkelerde kaç anlaşma sağlandığı yönündeki sorularını yanıtsız bırakan Bakan Nureddin Nebati, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanundan bahsetti, soruların muhatabının ise Ticaret Bakanlığı olduğunu ifade etti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği 'yerel para cinsinden ticaret' konusuna dikkat çekti.
Ömer Fethi Gürer, Bakan Nebati tarafından yanıtlanması isitemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
'Cumhurbaşkanının uzun süredir vurguladığı yerel para cinsinden ticaretin geliştirilmesi hususunda kaç ülke ile anlaşma sağlanmıştır?
Kaç ülke ile Türk parası üzerinden ticaret sağlanmaktadır?
Ülkemizde döviz kuru üzerinden anlaşma sağlanıp ta TL üzerinden ödemeye yönelik kaç anlaşma sözleşme değişikliği sağlanmıştır?
Yap işlet modellerinde dolara endeksli anlaşmaların TL cinsine çevrilmesi gerçekleştirilmiş midir?
Yerel para cinsinden ticaret konusunda çok kere yapılan açıklamalara yönelik ne kadar genel değişim ve uygulama dönüşümü sağlanmıştır?'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in önergesine yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümleri uyarınca, Kanun'daki şartlara haiz projeler için borç üstlenim taahhüdü sağlandığını ifade etti.
Soruların tamamına yakınını yanıtsız bırakan Bakan Nebati, adı geçen soruların yanıtının Ticaret Bakanlığının uhdesinde olduğunu vurguladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 2018 yılında Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan, 100 Günlük Eylem Planı'nda uluslararası ticarette TL ile ticaret geliştirileceği yer almış ve 174 ülkeyle ihracat, 110 ülkeyle de ithalat işlemlerinin Türk Lirasıyla yapılması için çalışma başlatıldığı kamuoyuna yansıtılmıştı.Cumhurbaşkanı da birden çok kere kamuoyuna bu yönde açıklamalarda bulundu. Doğal olarak yapılan açıklamalar ışığında Maliye ve Hazine Bakanına durumu sordum.Sorular yanıtsız kaldı.Ticaret Bakanlığına da benzer soruları yönelteceğim.Ticarete taraf ülkeler ile TL bazında ticaret önemli, bunun sözde kalmaması kamuoyuna yapılan açıklamalara uygun ticari işlemlerin gerçekleşmesi önemli .Ülkemiz parası değer bulması,taraf ülkelerde ticari anlamda kullanımı artması ve rezerv ile güven sağlayacak gelişmelerin birlikte oluşması taraf ülkeler ile ticarette kullanım yolunu açar. Bu yol sözde değil ekonomik anlamda istikrar ile oluşur' dedi. CHP milletvekili Gürer' Ülkemizde döviz kuru üzerinden anlaşma sağlanıp ta TL üzerinden ödemeye yönelik kaç anlaşma sözleşme değişikliği sağlanmıştır?
Yap işlet modellerinde dolara endeksli anlaşmaların TL cinsine çevrilmesi gerçekleştirilmiş midir?
Yerel para cinsinden ticaret konusunda çok kere yapılan açıklamalara yönelik ne kadar genel değişim ve uygulama dönüşümü sağlanmıştır?' Sorularımız ise Hazine ve Maliye Bakanın yanıtlayacağı sorular olmasına karşın yanıt verilmemesi dikkat çekicidir' diye konuştu.
naciisler@gmail.com