Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hünkarın sesi olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, 'Bu ocağın emanetlerine de bu bilinçle sahip çıkıyoruz.' Dedi.

Anadolu irfanının sönmeyen ışığı Hünkar Hacı Bektaş Veli, vefatının750. Yıldönümü Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen törenle anıldı.

Cumhurbaşkanlığı ve UNESCO tarafından 2021 yılının 'Hacı Bektaş Veli Yılı' ilan edilmesi dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'İnsanlığın özü sevgi, barış ve kardeşlik' sloganı ile Hacı Bektaş Veli Müzesi önünde etkinlik düzenlendi.

Programa, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,Nevşehir valisiİnci Sezer Becel, Ankara Valisi Vasip Şahin, Yozgat Valisi Ziya Polat, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan ve Malatya Valisi Aydın Baruş ile İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend, MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Kılıç, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran, MHP İl Başkanı İlhan Kaya, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk, Avanos Belediye Başkanı Alper Celal İbaş, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, daire müdürleri, sanatçı Hülya Koçyiğit ve çok sayıda davetliler katıldı.

'TÜRK MİLLETİ BU SINAMADAN DA ÇIKAR'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığı açıklamada; 'Ülke genelinde yaşanan yangınlarda yaşamını yitirenler ile görevlerini canla başla yerine getirirken şehadete yürüyen görevlilere Allah'tan rahmet, ailelerine baş sağlığı ve sabırlar diledi.

Türk milletinin bu sınamadan da alnı ak çıkacağını vurgulayan Ersoy, 'İnsanımızın yaralarını el birliği ile saracak, yaşamı normale döndüreceğiz. Ormanlarımızı yeniden yemyeşil birer cennet bahçesi yapacak, turkuaz denizlerimizle buluşturacağız. Allah'ın izniyle bir çakıl taşından dahi vazgeçmediğimiz bu vatanın doğasını da içindeki canlıları da karamsarlığa teslim etmeyecek; dimdik ayakta kalarak, bir ve beraber olarak huzursuzluk ve umutsuzluk için çaba gösterenleri umudumuz, inancımız ve kararlılığımızla yine hüsrana uğratacağız' dedi.

Hacıbektaş'ı "Köpekli Köy" görünümünde kurtarmak o kadar zor mu? Hacıbektaş'ı "Köpekli Köy" görünümünde kurtarmak o kadar zor mu?

' YOL GÖSTERENLERLE YAREN OLUNUR'

'Hünkarın ocağına misafir olmanın bir inanç, bir kültür ve fikir deryasına yelken açmak' gibi olduğunu kaydeden Ersoy, şunları kaydetti: 'O, kendimizi bulacağımız, bizde bizden fazlası olduğunu anlayacağımız, ötesine ulaşmak için arayışta olacağımız uzun bir yolda; huzurla, umutla ama 'Bitti' demeden, 'Oldum' diye düşünmeden daima yürümenin örneğidir. Neticede bizim sorumluluğumuz da budur. Koşulsuz, şartsız, kendi doğrularımıza saplanmadan, nefsimizi ikna etme derdine düşmeden hakikati aramak ile yükümlüyüz. Zira ancak arayan olunca yol bulunur, yol gösterenlerle yaren olunur, en nihayetinde de o yolu var edene kavuşulur. Şunu da unutmayalım, sadece kendimizden sorumlu değiliz. Peygamber Efendimiz, 'İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.' diyor. Hayrın peşinde koşmak dolayısıyla duymayana duyurmak, bilmeyene öğretmek, anlamayana anlatmak da lazım. Bizim çabamız da budur.'

Hacı Bektaş Veli'nin vefatının 750. yılının UNESCO anma ve kutlama yıl dönümleri programına alındığını anımsatan Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da 2021'i 'Hacı Bektaş Veli Yılı' ilan etmesiyle gerekli adımlar atılarak, bakanlıkları öncülüğünde onun öğretilerinin anlatılacağı etkinlikler düzenlenmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

ANADOLU'NUN MANEVİ MİMARI: HACI BEKTAŞ VELİ

Hacı Bektaş Veli'nin Anadolu'nun manevi mimarı olduğunu ifade eden Bakan Ersoy açıklamasının devamında 'Bilim insanlarımız, akademisyenlerimiz ve çevrimiçi olarak etkinliğe iştirak eden yabancı katılımcılarımızla Hacı Bektaş Veli'nin çağları ve sınırları aşan etkisi, izleri detaylarıyla anlatıldı; fikirler ve bilgiler paylaşıldı. Anadolu irfanını bina eden, yaşatan ve yayan manevi rehberlerimizin bilinmesini, fikirlerinin öğrenilmesini ve anlaşılmasını sağladığımız ölçüde, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de insanlığa çok büyük bir fayda sunmuş, daha geniş kitlelerin sahipleneceği bir miras bırakmış oluruz. O yüzden yılmadan, usanmadan anlatmayı sürdüreceğiz.

Bu minvalde UNESCO ile iş birliği içinde etkinlikler düzenlemeye ve hünkarın sesi olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Bu ocağın emanetlerine de bu bilinçle sahip çıkıyoruz. Restorasyonlarını titizlikle sonuçlandırdığımız bir Osmanlı sancağı, bir seccade ve bir örtüyü bugün itibarıyla Hacı Bektaş Müzemizin Kiler Evi Bölümü'nde sergiye açıyoruz. Yine bu büyük velimizi ağırlamış 800 yıllık bir kültür mirası olan Kadıncık Ana Evi'ni restore ettik. Hayırlı olmasını diliyor, bu manevi havayı solumak için herkesi buraya davet ediyorum.' Şeklinde konuştu.

'YANGINLARIN SONA ERMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Cumhurbaşkanlığı ve UNESCO tarafından 2021'in 'Hacı Bektaş Veli Yılı' ilan edilmesi dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Hacı Bektaş Veli Külliyesi önünde düzenlenen anma programında yaptığı konuşmada, orman yangınlarında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Kalın, yürekleri yakan bu yangınların sona ermesi için hep birlikte çalışacaklarını söyledi.

'BİZLERE BIRAKILAN MİRASA SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Tarihte iz bırakan bütün büyük fikirlerin, ya büyük bir geleneğe dayandığını ya da o geleneği devam ettirdiğini belirten Kalın, 'Hacı Bektaş Veli'nin ait olduğu, büyüttüğü ve derinleştirdiği gelenek, bizim Anadolu irfan geleneğimiz olarak yüzyıllardır sadece bu topraklara değil, bu toprakların çok ötesinde bütün insanlığa ışık tutmaya devam ediyor. Zira gelenek Türkçede kelime itibarıyla 'gelene ek' demektir. Eklendiği oranda hayatiyetini koruyan dinamik, organik bir süreci ifade eder.' diye konuştu.

Kalın, geleneğin sadece tarihteki yaşanmış hadiselerin envanterinden ibaret olmadığını vurgulayarak şunları kaydetti: 'Gelenek, biz ona bir şey kattığımızda, onun ruhunu kendi ruhumuzda teneffüs etmeye başladığımızda hayatiyet kazanan ve süreklilik kazanan bir şeydir. Yüzlerce yıl sonra bugün 750. yılında vefatını andığımız Hacı Bektaşi Veli, onun yolundan gittiği diğer erenler ve onun yolundan giden diğer Anadolu erenleri, bu geleneği yaşatmış ve bize büyük bir miras olarak bırakmıştır. Arifler, mutasavvıflar, dedeler, canlar ve mürşitler olarak bugün de bizim yolumuzu aydınlatmaya devam ediyorlar. Bugün aslında onların mesajına insanlığın her zamankinden fazla ihtiyacı var. Çünkü maddenin dar dünyasında bir mana krizi yaşayan insanın, bir çıkışa, bir kurtuluşa ihtiyacı var. Madde dünyası elbette önemli, göz ardı edemeyiz. İslam geleneği maddi dünyayı, içinde yaşadığımız alemi hiçbir zaman hafife almamıştır. 'Gidin ve o alemi imar edin' demiştir, 'o dünyada adalet tesis edin' demiştir. Böylelikle İslam medeniyeti çok güçlü bir medeniyet olarak ortaya çıkmıştır.'

KALIN, HACI BEKTAŞ VELİ'NİN SÖZLERİNİ ANIMSATTI

Tarih kitaplarına bakıldığında, 13. yüzyılın ikinci yarısı ve 14. yüzyıldan itibaren Moğol istilası hiç yaşanmamış gibi bir büyük medeniyet hamlesinin, maneviyat yürüyüşünün yeniden başladığını ifade eden Kalın, 'Bu da Ahmet Yesevi'den Hacı Bektaş Veli'ye, Tapduk Emre'den Yunus Emre'ye, Mevlana'dan Sarı Saltuk'a ve günümüze kadar devam eden ilim irfan geleneğinin büyük bayraktarları, kılavuzları sayesinde inşa edilmiş bu medeniyet yolunun en güzel örnekleridir. Bugün buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. 'Hacı Bektaş Veli, 'Gelin canlar bir olalım.' dediğinde, 'can' dediği insanın kendisiyle, hemcinsleriyle, diğer insanlarla, eşya ile varlık, hayvan ve bitkilerle, hepsinin üzerinde de Rabbi ile ünsiyeti ve muhabbeti kurabilmiş ve ona göre yaşamış bir insandı. Bugün bunu tekrar hatırlamaya ihtiyacımız var.' diye konuştu.

Konuşmaların ardından tiyatro gösterisi ve dinleti sunuldu.

[email protected]