CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maliyeti 15 liranın üzerinde olan pamuğu, 13 liraya bile satamayan üreticinin ciddi mağduriyet yaşadığını belirterek, AKP iktidarının yanlış tarım politikasının pamuğu bu duruma getirdiğini söyledi.

1 kg pamuğa karşı 1 kg üre gübre dahi alamayan üreticinin 1 litre mazot alabilmek için 2 kg pamuk satması gerektiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, 'Böyle giderse üretici pamuk ekmekten vazgeçecek. Bu nedenle devletin bir an önce pamukta çitçiyi mutlu edecek destek alımı yapması gerekir' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada pamuk üreticilerinin yaşadığı ciddi mağduriyete değindi.

AKP'nin uyguladığı yanlış tarım politikalarının her yıl bir üründe üreticiyi mağdur ettiğine vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, bu mağduriyetin bu yıl pamuğa nasip olduğunu ifade etti.

Bir önceki yıl kısmen de olsa para ettiği için üreticilerin ekim döneminde umutla gidip pamuk ektiğini anlatan Gürer, ancak hasat yapıldıktan sonra pamuğun fiyatının maliyetinin altında satılması nedeniyle üreticilerin ciddi mağduriyet yaşadığına dikkat çekti.

PAMUK MALİYETİNE BİLE SATILAMIYOR

Pamuğun tüm giderleri üst üste konulduğunda 1 kilogramının maliyetinin 15 liranın üzerinde olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ancak bugün tüccarın pamuğa en fazla 13 lira veriyor olması dolayısıyla pamuk üreticilerinin mağduriyet yaşadığını aktardı.

PAMUĞA 2.4 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK

Pamukta yaşanan bu olumsuzluğun nedeninin siyasi iktidarının ithalatçı bir anlayışta olmasından kaynakladığını söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sadece geçen yıl ülkemizin 2 milyar 414 milyon dolar değerinde, 1 milyon 193 bin ton pamuk ithal ettiğini hatırlattı.

ÇİFTÇİ PAMUK EKMEKTEN VAZGEÇEBİLİR

Hastalık, kuraklık, iklim değişikliği ve iktidarın yanlış tarım politikasının stratejik ürün olan pamukta sorunları artırdığına vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, böyle giderse çiftçinin pamuk ekmekten vazgeçebileceğine işaret etti. Ömer Fethi Gürer, ithalatçı bir yaklaşımla bu işim devamlılığının olmayacağını, yapılması gerekenin kendi çiftçimizin desteklenerek üretimin artırılması olduğunu ifade etti.

Pamuğun lifinden bez ve kumaş, çekirdeğinden yağ ve atığından da sabun ve sapından yakacak elde edildiğini, küspesinin ise hayvan yemi olarak kullanıldığını belirten CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, hem giydiren hem de doyuran bir ürün olan pamuğun bu duruma gelmesinin tek nedeninin AKP'nin yanlış tarım politikası olduğunu kaydetti.

PAMUK EKİM ALANI 6 MİLYON 541 BİN HEKTARDAN 4 MİLYON 78 BİN HEKTARA GERİLEDİ

Ülkemizde 2000 yılında 6 milyon 541 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılırken, bu yıl üretim yapılan alanın 4 milyon 78 bin dekara kadar düştüğüne dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 27-28 liradan alıcı bulan pamuğun, maliyet artışlarına rağmen bu yıl 13 liraya kadar düşmesinin, üreticiler üzerinde yarattığı mağduriyetin önlenmesi gerektiğini belirtti.

21 LİRADAN AÇILAN PAMUK ALIMI 13 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Beyaz altın üreticinin elinde kaldı. Çoğu üretici bizi arayarak, pamuğu maliyetine bile satamadıklarını, bu sezon 20-21 liradan açılan pamuk alım fiyatının 13 liraya kadar düşmesinden dolayı büyük mağduriyet yaşadıklarını söylüyorlar' diyerek, pamuk üreticilerinin yaşadığı sorunu gündeme taşıdı.

1 KG PAMUKLA ANCAK 1 KG GÜBRE ALINABİLİYOR

1 kg pamuğa karşı üreticinin 1 kg üre gübre dahi alamadığına aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin 1 litre mazot alabilmesi için en az 2 kg pamuk satması gerektiğine dikkat çekerek, 'Böyle olunca, üretici ürününü maliyetinin altında satıyor ve bu nedenle de üretimden uzaklaşmayı düşünüyor. Üretici üretimden vazgeçeceği için daha çok pamuk ithal eder duruma düşeceğiz. O nedenle bir an önce doğru ve çiftçiyi mutlu edecek destekler açıklanmalı, pamukta destek alımı yapılmalı' diye konuştu.

KOOPERATİFLERİN İÇİ BOŞALTILDI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önceki dönemlerde Çukobirlik gibi çiftçi dostu olan kooperatiflerin üreticinin en büyük destekçisi konumunda iken başta Çukobirlik olmak üzere içi boşaltılan bu gibi kooperatiflerin pamuk alımlarında geri kaldığını ifade etti.

İKTİDAR BU SESİ DUYSUN

PARALAR NEREYE GİDİYOR.???? PARALAR NEREYE GİDİYOR.????

Gürer, devletin pamuk alımlarında yeterince yer alamaması nedeniyle çiftçinin ortada bırakıldığını belirterek, 'İktidar bu sesi duymalı, çiftçimize destek olmalı, bu mağduriyet ortadan kaldırılmalı' şeklinde konuştu.

[email protected]