Siyaset

CHP Milletvekili Gürer’in MSB’deki taşeron işçilerin mağduriyetini gündeme getirdiği önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin yanıt verdi

Gürer: 'Taşeronda kalanlar için yapılan çalışma bitsin artık'

Gürer: 'Tüm taşeron işçiler ayırımsız bir şekilde asıl kadroya alınmalı'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuda asli kadroya henüz alınmayan taşeron firma çalışanlarının kadroya alınması ve özlük haklarının düzenlenmesi konusunda çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Gürer' çalışmaların bu kadar uzamasının gerekçesi yok.Hakkı alınana hakkı verilsin' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Savunma Bakanlığına bağlı işletmelerde istihdam edilen sözleşmeleri personele kadro verilip verilmeyeceğinin açıklanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Ömer Fethi Gürer, Bakan Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:

'Orduevi, askeri gazinolar ve kantinler gibi Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak, işletme geliriyle istihdam edilen yerlerde sözleşmeli işçilere kadro verilmesi için bir çalışma var mıdır?

Türkiye genelinde kadro almayı ve toplu iş sözleşmesine dahiledilmeyi bekleyen bu işçilerin sözleşmeli personel için yapılacak olan kadro çalışmalarında değerlendirilmeleri düşünülmekte midir?

Kamuda asgari ücretle çalışan personel sınıfı olan ve mağduriyetlerinin giderilmesini bekleyen bu işçiler için düzenleme sağlanacak mıdır?'

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuda taşeron işçilerin asli kadroya geçilmesiyle ilgili işlemlerin 696 sayılı OHAL kapsamında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlendiğini hatırlattı.

Bilgin, kamuda halen taşeron firmada çalışan personelin asli kadroya alınması için çalışma yapıldığını anlattı.

Bakan Bilgin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'2021-2022 yıllarını kapsayan 'Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü'nde yer alan '696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi' maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi; '696 Sayılı KHK İle Kadroya Geçen İşçilerin Özlük Hakları' maddesi kapsamında ise işçilerin iş ve iş yeri değişikliği ile özlük hakları (sağlık, hastalık, engellilik, eş durumu vb. zorunlu nedenler) konularında çalışmalar yapılmaktadır'

BİNLERCE ÇALIŞAN HALEN TAŞERON KAPSAMINDA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 2017 yılında yürürlüğü giren 696 KHK ile kamuda bir kısım taşeron firma çalışanının asli kadroya alındığını ancak, tüm taşeron firma çalışanlarının kadroya alınacağı açıklanmasına rağmen halen taşeron firmada çalışan binlerce çalışanın bulunduğunu belirtti. Gürer' Hastane Bilgi İşlem Çalışanları, Görüntüleme Merkez Çalışanları, Sosyal tesisi çalışanları, Yemekhane çalışanları, Karayolları, PTT, Demiryolları çalışanları, Kamuda Kiralık Araç Şoförleri, Şeker Fabrikası ve Orman, DSİ ile diğer kuruluş çalışanları, KIT ve BİT çalışanları, MEB çalışanları asıl kadro sözüne rağmen kadroya alınmadılar. Farklı Bakanlıklarda da hizmet alım sözleşmesi takılıp taşeronda kalan binlerce işçi var. Hakları ve hakkettikleri bir an önce verilmelidir' diye konuştu.

BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ

Bu durumun aynı işyerinde farklı statüde çalışan ve aynı işi yapan işçiler arasında hem haksızlığa hem de iş barışının bozulmasına neden olduğuna işaret eden CHP'li Ömer Fethi Gürer, 'Yapılması gereken tüm çalışanların kadroya alınmasıdır. Şayet bu konuda bir çalışma başlatılmış ise bunun uzun yıllara yayarak değil, bir an önce yapılması gerekir' ifadelerini kullandı.

naciisler@gmail.com