CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depremin etkilediği 10 ildeki bitkisel üretimin, ülke genelindeki üretimin yüzde 20'sine tekabül ettiğini belirterek, depremzede çiftçiye gübre, ilaç ve mazot desteği sınırlı değil üretim verimliliğini sağlayacak biçimde yapılmalıdır' dedi.
Depremde vefat eden yada Bölgeyi terk etmek zorunda kalan depremzede üreticilerin ekili arazilerinin de bakımının yapılması için planlama yapılması gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aksi takdirde bitkisel üretimde yaşanacak sorunun, tüm ülke genelinde sıkıntılara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 büyük depremin yaralarının sarılması için partisi tarafından görevlendirildiği Göksun ilçesine çok sayıda köy ziyaret ederek depremzede çiftçilerle de bir araya gelerek, sorun ve taleplerini dinledi.
40 dönüm buğday ekili arazisine yakın zamanda üst gübre atması gerektiğini söyleyen depremzede çiftçi Hasan Dursun, gübre satın alacak tek kuruş parasının olmadığını, üretim yapmak için çektiği kredi borçlarının taksitlerini ise şayet bir erteleme gelmez ise Ağustos ayından itibaren ödemeye başlayacağını anlattı.
İLAÇ VE MAZOT DESTEĞİ BEKLİYORUZ
Normal şartlar altından dönüm başına 250-300 kilogram buğday verimi alabildiklerini belirten Hasan Dursun, bu yıl gübre almada zorlanacakları için verimin büyük ölçüde düşeceğini ifade ederek, 'Burada, sulama suyu dağıtımı sorunu yaşandığı için kuru tarım yapmak zorundayız. Gübre, ilaç ve mazot desteği sınırlı değil İhtiyaca uygun yapılmasını istiyoruz. Desteklemelerin artırılmasını, bölge çiftçisine özel korunmasının sağlanmasını istiyoruz' diye konuştu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise depremin etkilendiği 10 ilde on binlerce can kaybının yanı sıra, binlerce binanın yıkıldığını, bunun yanında tarımsal üretimde de ciddi sorunlar yaşandığını belirtti.
'Depremde yiten canlar hepimizin canını acıttı' diyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaşam devam ediyor. Yaşam için gıda gerekli o nedenle tarımın da sürdürülebilirliği gerekiyor. Ülkemizin bundan sonraki yaşamında, gıda olgusu bakımından önemi ihmal edilmemelidir 'dedi.
BİTKİSEL ÜRETİMİN YÜZDE 20'Sİ DEPREM BÖLGESİNDE
Depremin etkilediği bölgedeki bitkisel üretimin, ülke genelindeki bitkisel üretimin yüzde 20'sine tekabül ettiğine de vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depremden etkilenin bölgenin hem bitkisel üretim hem de hayvancılık ve besicilik açısından önemli bir bölge olduğunu kaydetti.
DEPREMZEDELERİN GÜBRE ALACAK İMKANLARIYOK
Depremzede üreticilerin ekili arazilerinde yakın zamanda üst gübre atılması gerektiğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zor durumda olan üreticilerin gübre alacak olanağı bulunmadığını aktardı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depremzede üreticiye mutlaka gübre, ilaç ve mazot desteği ciddi biçimde sağlanması gerektiğini belirtti. Gürer 'Gübre için bir günlük kampanyalı fiyat açıklandı, ne var ki deprem bölgesi çiftçisi bundan yararlanamadı.' diye konuştu.
Depremin can kaybına ve yıkıma neden olduğu illerde yüzbinlerce yurttaşın, evini, barkını terk ederek başka illere göç ettiğini ya da çevre illerdeki güvenli alanlara taşındığını aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, köyünü, kasabasını terk eden depremzedelerin, ekili arazilerinin ise bakımı için geri dönmesi sağlanmasının şart olduğunu belirtip ekili arazilerin olduğu yerde evi yıkılan Çiftçiye konteyner verilerek onun tarımda kalması yerleşik konut yapılıncaya kadar sağlanmalıdır ' dedi.
DEPREMDE HAYATINI KAYBEDEN ÇİFTÇİLERİN
EKİLİ ARAZİLERİ
Depremde hayatını kaybeden çiftçilerin ekili arazilerinde de ortada kalmaması gerektiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hem hayatlarını kaybeden depremzede üreticilerin hem de evini tarlasını terk edip başka illere gitmek zorunda kalanların ekili arazilerinde bir planlama yapılarak, bu arazilerdeki üretimin devamının sağlanması gerektiğini söyledi.
GİDENLERİN, YENİDEN DÖNÜŞÜ SAĞLANMALI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Bölge çiftçisinin uğradığı zararın önlenmesine yönelik araştırma ve incelemeler hemen başlatılmalı, arazi sahibi depremde vefat etmişse bile arazisinde üretimin devama sağlanmalı. Bölgeden gidenlerin yeniden bölgeye dönüşüne dönük düzenlemeler yapılmalı. Desteklemeler artırılmalı; mazot, ilaç ve gübre ciddi bir desteğin mutlaka sağlanması içinde iktidar çalışma gerçekleştirmelidir. Genç çiftçi için teşvik bölgede sağlanmalıdır. hayvanını satıp gitmek isteyen besici bölgede kalmasından öte depremde kaybettiği hayvanları da saptanıp canlı hayvan desteği içinde katkı verilmelidir ' şeklinde açıklamada bulundu.
naciisler@gmail.com