Siyaset

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'ya hem çağrıda bulundu, hem de uyardı.

Gürer: "TMO çiftçinin karagün dostu olmalıdır." Gürer: "TMO randevuda yetersiz kalınca dolandırıcıları türedi."

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun yanlış uygulamaları nedeniyle tüccara mahkûm edilen buğday üreticisinin dolandırıcılar eliyle de mağduriyet yaşadığını söyledi.

TMO'ya çiftçinin buğdayını alması için çağrıda bulunan Gürer, 'TMO, çiftçiden buğday alımında yarattığı sorun dolandırıcıların iştahını kabarttı. Randevu sisteminin işleyişinde aksama dolandırıcılara kapı açtı. Zamanında müdahaleye rağmen bu tür sorunların oluşması ortaya çıkan boşlukların varlığındandır' dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) randevu sisteminin tıkanması, lisanslı depoların sadece 42 ilde bulunması gibi sorunların buğday üreticisini, TMO yerine ürünü tüccara satmak zorunda bıraktığını ve bu arada dolandırıcılarında türemesine yol açtığını söyledi. 'Sahte gübreden sonra sahte alıcılar ile çiftçi başı dertte ' dedi.

TMO AÇIKLADI!

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin dolandırıcılara karşı çiftçileri uyardığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada TMO Hububat Alım Randevuları http://randevu.tmo.gov.tr üzerinden yapılmaktadır. Son günlerde bazı sosyal medya hesapları ve internet sitelerinde TMO Hububat Alım Randevusunun ücret karşılığında verilmek istendiği görülmüştür. Söz konusu hesap ve siteler sahte olup üreticilerimizi dolandırma amacı taşımaktadır. Kurumumuz ismini kullanan kötü niyetli bu tür sosyal medya hesap ve internet siteleri tespit edildikleri andan itibaren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'na ihbar edilmiş olup erişime kapatılmaları sağlanmıştır. TMO Hububat Alım Randevuları 24 Mayıs 2023 tarihinden itibaren üreticilerimize TMO'nun resmi web sitesi olan http://randevu.tmo.gov.tr üzerinden verilmektedir. Randevular tamamen ücretsiz olup giriş önceliğine göre sıralanmaktadır. TMO randevularının başka bir mecradan verilmesi söz konusu değildir. Hububat hasadının yoğunlaşarak devam ettiği bu günlerde, Kurumumuz adını kullanarak randevu vermek isteyen, üreticilerimizden para talebinde bulunan benzer uygulama, web sitesi ve kişilere karşı üreticilerimiz dikkatli olmalıdır.

TMO resmi web sitesi dışındaki başvurulara üreticilerimizin itibar etmemesi önem arz etmektedir.' ifadelerinin yer almaktadır. Sorun bazı bölgelerde randevu sisteminde tıkanmadan oluşmuştur. Tüccarın fiyatı düşük tutması çiftçiyi TMO'ya yönlendirmiş, ancak farklı bölgelerde randevu sistemi tıkanmıştır. Bunun yansıması dolandırıcıların peydahlanmasıdır. TMO'nun yeterli düzenleme ile süreci doğru yönetememesinin oluşan sorunlarda etkisi olmuştur. Randevulu alım sistemi depoların dolu olması ve serbest piyasa ekonomisi anlayışı ile bilinç altında var olan piyasayı tüccar eliyle düzenleme düşüncesi sorun üretmiştir.' dedi.

TMO'NUN 30 GÜN VADE UYGULAMASI ÜRETİCİYİ TÜCCARA YÖNLENDİRİYOR

Taban fiyat belirlendikten sonra TMO'nun randevulu alım sistemi üzerinden, 30 gün vadeyle kendisine teslim edilen buğdayı prim dahil 9 bin 250 liradan alacağını duyurduğunu anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'randevu sistemi bazı bölgelerde etkin çalışmıyor. Çoğu bölgede üretici buğdayı TMO'ya teslim etmek istiyor ama randevu sistemi dolayısıyla buğdayını veremiyor ve bizlere çok sayıda çiftçi arayıp dert yanıyor. Hasat yaptık, TMO ürünü veremedik diyorlar. Böyle olunca da çiftçi arayışa giriyor. Sonuçta tüccarın eline kalıyor' dedi.

TÜCCAR DÜŞÜK FİYAT VERİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'TMO bu yıl daha buğday hasadı olmadan ilk beş ayda 6,5 milyon ton buğday ithal etti. Özellikle ekim süreci kurak gitmesi önlem amaçlı ithalata yöneliş getirdi. Bahar yağmurlarının bazı bölgelerde iyi olması ürünü önemli ölçüde kurtardı. TÜİK Mayıs ayı Bitkisel Üretim Tahmininde de 20 milyon 500 bin ton buğday üretimi öngörüldü. Taban fiyat Mayıs ayında Çukurova'da hasat başlamasına rağmen haziranda açıklandı. Geçen yıla göre %24'lük bir artış verildi. Çiftçi hasat yaptı, halen de hasat devam ediyor. Ağustos'a kadar hasat devam edecek. Bu kere ürününü hasat sonrası TMO verecek. TMO randevu sistemi bazı bölgelerde tıkandı, çalışmıyor. Tüccarın da ton başına 5-6 bin lira civarında fiyat vermesi, üreticiyi zarar ettiriyor. Ancak çiftçi borçlu. Randevu ile ürün veremediği gibi verdiği ürün bedelini de TMO 30 günde ödüyor. Bu durumda sıkıntıya düşüyor. Gübre, tarım ilacı, tohum, mazot alınan yerler hasatta alacaklarını bekler. Bir de alacak zamanında ödenmezse faiz biner. Mecburen kazanmadan tüccara tarlada ürün vermek zorunda kalıyor' diye konuştu.

İTHAL BUĞDAY ÇÖZÜM DEĞİL

Dünyada buğday fiyatlarının artış eğiliminde olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin tarımda ciddi sıkıntıları olduğunu belirtti. Sorunların hep halının altına süpürülüp geçiştirildiğini ifade etti. Ülkemizde hububat ekim alanının daraldığını ve üretimin artan nüfusa göre yerinde saydığını dile getirdi. Verim artışı ile kısmen açığın kapatıldığını söyledi. İşleme Rejimi kapsamında 7-10 milyon ton aralığında buğday ithal edildiğini ve bu buğdayı ülkemizde üretebileceğimizi ifade etti. Ayrıca artan nüfusa göre üretim planlaması yaparak daha çok üretimle maliyeti düşürme olanağı olduğunu belirtti. Özellikle sulu tarıma yönelik düzenlemeler sağlanması gerektiğini vurguladı. Kuru tarımda bir dönümde 270 kg ürün alınırken sulu tarımda 800 kg kadar dönüm veriminin çıkabildiğini söyledi. Bu yolla üretim artışı ve maliyet düşüşüne kapı aralanabileceğini ifade etti.

ÜRETİCİ TÜCCARA DÜŞÜK FİYATTAN BUĞDAY SATMAK ZORUNDA KALIYOR

TMO'nun yanlış uygulamaları nedeniyle, tüccara düşük fiyattan buğday satmak zorunda kalan üreticinin, bugünkü piyasa koşullarında sattığı fiyatla önümüzdeki Kasım-Aralık ayında yeniden ekim yapmasının artan girdi maliyetleriyle mümkün görünmediğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'O nedenle TMO, çiftçiden buğday almalı; ithalatçı anlayıştan yeniden çiftçi karagün dostu konumuna ermelidir. Çiftçi yalnız tüccara mahkum edilirse önümüzdeki dönemde sıkıntılar daha da artar. Piyasayı dengelemek, çiftçiyi korumak iktidarın görevidir. Bu süreçte TMO eliyle doğru planlanmalıdır. O nedenle TMO bir an önce randevu sistemindeki tıkanmaları aşıp çiftçinin buğdayını almalıdır' ifadelerini kullandı.

GÜBRE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ…

Gübre fiyatlarındaki artışa da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamudaki gübre fabrikalarının satıldığını anımsatarak, ülkemizin gübrede de dışa bağımlı hale getirildiğini belirtti. Dövizdeki hareketlenmenin tarım girdi maliyetini etkilediğini söyledi. İthal gübre ve yem fiyatlarının artmasıyla çiftçi ve besicinin sorunlu hale geldiğini ifade etti. Artan fiyatlar nedeniyle geçtiğimiz dönemde sahte gübre nedeniyle çiftçilerin mağduriyet yaşadığını belirtti. Farklı illerde sahte gübrelerin ele geçtiğini ve hem çiftçinin mağdur olduğunu hem de gübresiz üretimin verim kaybına neden olduğunu söyledi. Dolandırıcılığın gübreden ürün pazarlamaya kadar gittiğini ifade etti. Son olarak ücretli randevu alımı gibi her türlü sahtekarlıkların çiftçiler üzerinde yapılmaya çalışıldığını belirtti.

ÜRETİCİ BORCU BORÇLA KAPATMAYA ÇALIŞIYOR

Bu tür sorunları Meclis'te sürekli dile getirdiklerini de aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Çiftçi borcu borçla kapatmak zorunda kalıyor. Çiftçilerin bankalara olan kredi borcu da artıyor. Çiftçi kredi faizlerinin silinmesi ve çiftçiye yeterli desteklerin sağlanmadığı da gıda güvencesi içinde gereklidir' diye konuştu.

naciisler@gmail.com