Gürer' Emekli için intibak düzenlemesi yapılmalıdır'

Gürer' Aylık bağlama katsayı oranı yükseltilmelidir'

Gürer' En düşük emekli aylığı asgari ücret olmalıdır'

Güret' Taşeronda çalışmak modern köleliktir'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, tüm kurumlarda taşeron firma işçisi olarak çalışanların asıl kadroya alınması gerektiğini söyledi.

Kürsüye zabıta şapkasıyla çıkan CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, 657 sayılı kanuna tabi bir zabıta memuru ile belediyede şirket işçisi olan zabıta memuru aynı görevi yapıyorlar, aynı denetime gidiyorlar olmalarına rağmen maaşlar ve sosyal haklar bakımından aralarında çok büyük fark olmasının önüne geçilmesi ve taşeron işçi olarak çalışan belediye zabıtalarına da kadro verilmesi gerektiğini belirtti.

Gürer, taşeron işçilerin beklentilerinin yanı sıra, emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilerin intibak düzenlemesi gibi çalışma yaşamında yaşamındaki sorunların giderilmesi için Meclis'e gelecek Kanun Teklifine tüm partilerin milletvekillerinin destek vermesini de istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zabıta şapkasıyla çıktığı Meclis kürsüsünde, taşeron işçilerin beklentileri ile emeklilikte yaşa takılanlar ve intibak düzenlemesi gibi beklentilere dikkat çekti, bu sorunların bir an önce çözülmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Meclis'te görüşülen Torsa Yasalarda geniş kitlelerin beklediği maddelerin olmadığını, özellikle emeklilikte yaşa takılanlar, taşeron firmada kalanlar, çırak ve stajyerlerin sorunlarıyla ilgili kanun teklifleri yer almadığını belirtti. Emekliler içinde intibak düzenlemesinin şart olduğunu söyledi.

Ülkemizde binlerce işçinin 696 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname'yle kadroya alınacağı söylenmesine rağmen kadro dışı kaldığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, 'Bunların başında hastane bilgi işlemciler, kamuda kiralık araç şoförleri ya da görüntüleme merkez çalışanları, tarımda, ulaştırmada çalışanlar var; örneğin, Karayollarında 14 bin, PTT'de 17 bin, Devlet Demiryollarında 5 bin Bakan yanıtlarında yer aldığı biçimde kadroya alınmayanlar halihazırda kadro bekliyorlar' dedi.

Belediyelerde çalışan 500 bine yakın işçinin de belediye şirketlerine alındığını ancak bunlara asıl kadro verilmediğini belirten Gürer, belediyelerde şirket elemanı olarak zabıta biriminde ve itfaiye biriminde çalışanların da aynı sorunu yaşadığına vurgu yaptı. Gürer' Bakanlıklarda Halihazırda kadro bekliyorlar. Var.bakanlıkların dışında kamu iktisadi teşekküllerinde de kadroya alınmayanlar var. Bir de 'Kadroya alındık.' deyip de hakları verilmeyenler var. Belediye şirket işçileri kendilerine belediyeyle ilgili kurulan şirkete alındı, belediye kadrosuna alınmadıkları için büyük mağduriyet yaşıyorlar, özlük hakları verilmedi, tayin hakkı yok, güvenceleri olsa da gelir düzeyleri artırılmadı, asıl işi yapıyorlar ama oradan da kendilerinin aldıkları ücretlerle mutlu değiller. Bu 500 bine yakın belediye işçisi arkadaşlarımızın mutlak surette belediye kadrolarına alınması şart.' Diye konuştu.

Belediye zabıtalarında çalışan taşeron işçilere haksızlık yapıldığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, ' yıllardır yardımcı zabıta olarak çalışan ya da itfaiyede aynı konumda olanlar bulunuyor. Bu kardeşlerimiz zabıta yani 657'ye tabi memur olan zabıtayla aynı işi yapıyorlar. Onları gönderiyorsunuz, denetime çıkıyorlar, yıkımla ilgili sorumlulukları var, hiçbir güvenceleri yok, üstlerine giydirilen zabıta üniformasının dışında ne yazık ki işçi statüsünde. Bu arkadaşlara Türkiye genelinde ciddi anlamda haksızlık yapılıyor.. Hadi belediyedeki geçici işçileri, mevsimlik işçileri görmezden gelip onları kenara ittiniz ama zabıta da görünmez değil ki kardeşim, her gün zabıta gözünüzün önünde. O insanların mağduriyetinin ortadan kaldırılması lazım. Bu bağlamda zabıtada yardımcı zabıta tanımıyla işçi statüsünde çalışan tüm zabıtalara bir an önce kadro hakları verilmeli. Onlar da asıl işi yapıyorlar, belediyenin bütün çalışmalarında yer alıyorlar ama kadroları yok. İçişleri Bakanlığı tarafından zabıta memurlarının kadroları verildiğinde kadro açığı olmadığı için de bugüne kadar o arkadaşlarımızın sorunlarına kulak tıkandı.

Düşünebiliyor musunuz 657'ye tabi bir zabıta memuru ile belediyede şirket işçisi olan zabıta memuru aynı görevi yapıyorlar, aynı denetime gidiyorlar, çarşıdalar, pazardalar, yıkımdalar, ruhsattalar, kontroldeler ama hakka geldiğiniz zaman onların hakkını vermiyorsunuz. Böyle bir mantıkla bu olaylara yaklaşmak ayrımcı bir zihniyetin ta kendisidir. O anlamda yardımcı zabıta statüsünde olanların bir an önce zabıta kadrolarına alınması, bu anlamda mağduriyetlerin giderilmesi lazım. ' dedi.

TÜM PARTİLER DESTEK VERMELİ

Gürer, 'Taşeronda işçi çalıştırmak ve bunları da kamuda kadroya almamak bir modern kölelik anlayışını kabullenmektir. O nedenle taşeronda olan -hangi kurumda olsa- tüm arkadaşlarımızın mutlak suretle çalıştıkları kurum kadrolarına bir an önce geçişlerini sağlayacak kanun maddesi buraya getirilsin, tüm partiler olarak da destek verelim ve bu mağduriyetleri sonlandıralım.' Şeklinde konuştu.

EKOMONİK KRİZ HIZ KESMİYOR

Ekonomik krizin her kesimi vurduğunu intiharların artığını söyleyen Ömer Fethi Gürer, yokluğun ve yoksulluğun yaygınlaştığını belirterek, 'Türkiye'de yirmi yılda öyle bir iklim yaratıldı ki çalışma yaşamı içinde olanların hakları verilmek yerine hakları budandı, sıkıntılar katlandı' dedi.

AYLIK BAĞLAMA ORANI DÜŞTÜ, MAĞDURİYET ARTTI

Emeklilikte yaşa takılanlar başta olmak üzere her kesimin yaratılan sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini işaret eden Gürer, ' Aylık bağlama oranı katsayısı yüzde 75'ten yüzde 30'a düşürülerek onun da altında ücretlerle emekli olanların da yaşadığı mağduriyetler bulunmaktadır' ifadelerini kullandı.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ ŞART

İntibak düzenlemesinin mutlak suretle yapılması gerektiğini kaydeden CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

' 2000 öncesi emekli ile 2000 sonrası emekli arasındaki maaş farkı nedeniyle emekliler çarşıya, pazara -2000 sonrası- gidemez duruma düşürülmüştür. Bunun için de intibak düzenlemesi sağlanmalı, en düşük emekli aylığı asgari ücret olmalı. Aylık bağlama oranında gerekli düzenlemeler sağlanarak emekli olanların da yaşayacakları bir ücreti onlara vermemiz bir gerekliliktir, vicdani sorumluluktur.

Ürgüplü çiftler trafik kazasında yaşamlarını yitirdiler. Ürgüplü çiftler trafik kazasında yaşamlarını yitirdiler.

Bu anlamda, yüce Meclisi bu bağlamda yapılacak kanun tekliflerini görüşüp bir an önce de yasalaştırmak için göreve davet ediyorum…'

[email protected]