CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, günümüzün ekonomik koşullarında geçinemeyen ve zaman zaman da şiddete maruz kalan hekimlerin ülkeyi terk etmelerinin neden olacağı sorunların belirlenmesi ve hekim göçünün önlenmesi için yapılacak girişimlerin ortaya konulması için Meclis Araştırması açılmasını önerdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yılın ilk 4 ayında 800'e yakın hekimin ülkeyi terk ettiğini, yılsonuna kadar ülkeye terk etmesi muhtemel hekim sayısının ise 2 bini bulmasından endişe edildiğini ifade etti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle tıp alanında devam eden nitelikli beyin göçüne dikkat çekmek ve bu konuda oluşabilecek sorunların önüne geçilmesini sağlamak amacıyla, hekimlerin yurtdışına gitmelerinin nedenlerinin belirlenip sorunun çözüme kavuşturulması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
BU YILKİ GÖÇ EDEN HEKİM SAYISI 2 BİNİ BULABİLİR
Gürer, hekimlerin göçünün son 20 yılda katlanarak arttığını, 2021 yılındaki artışın ise ciddi boyutlara ulaştığını ifade etti.
Bu yılın ilk 4 ayında ülkeyi terk eden hekim sayısının 800 civarında olduğuna değinen Gürer, yılsonuna kadar bu rakamın 2 bini bulmasından endişe edildiğine dikkat çekti.
MAAŞIN YARISI KİRAYA GİDİYOR
Düşük ücretle çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının günümüz ekonomik koşullarında geçinemediğini, özellikle büyükşehirlerde hekimlerin aldıkları maaşın yarısının ev kirasına gittiğini ve herkesim gibi hekimlerinde geçim sıkıntısı yaşadığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 'Bir de çalışma koşulları ve şiddet var. Şunu çok net biliyoruz; Türkiye, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin en yoğun olduğu ülkelerden biri. Kendi tarihimizde de hiç olmadığı kadar fazla olduğu bir dönemden geçmekteyiz' saptamasında bulundu.
HEKİMLERE UYGUN KOŞULLARDA ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLANMALI
Hekimlerin çalışma koşullarının yanında ekonomik açıdan uygun koşulların ve imkanların sağlanması ve iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, 'Demokratik bir ortamda güvenebilecekleri bir sistem inşa edilmeli. Mesleklerini devam ettirebilmeleri için üretim ve eğitim yollarının açılması ve liyakatin tesis edilmesi çok çok önemlidir. Sağlık sisteminde ciddi bir kırılganlık ve her geçen güne bir yenisi eklenen hekim ve sağlık çalışanı göçlerinin çok yönlü incelenmesi ve çözümler üretilmesi gerekir…' ifadelerini kullandı.
Aile hekimleri ve çalışanlarında sorunlarına vurgu yapan Gürer, 'Tüm sağlık çalışanları farklı sorunlar yaşarken doktor sayısındaki yetersizlikte hastanelerde randevu sırası bekletir noktaya erdi. Doktor seçme hakkı diye hastanelerde asılı panoların varlığına karşın vatandaş doktor seçmekten vazgeçsin, branş doktoruna erişebilirse kendini şanslı hissediyor' dedi.