CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM tatil sürecinde Niğde'nin 30 köy ve Kasabasını ziyaret etti. Köy kahvelerinde çiftçi sorunlarını dinledi. Merkez Ovacık köyündeki kahvehanede çiftçilerle bir araya gelerek, tarım sektöründe yaşanan sorunları ve çözümü konuştu. Çiftçilerin dile getirdiği ekonomik zorluklar ve tarımsal üretimde karşılaştıkları sıkıntılar, Türkiye'nin tarım politikasındaki eksiklikleri bir kez daha gözler önüne serdi.

'EMEK ÇÖPE GİDİYOR, HÜKÜMET ÇİFTÇİYE YÜKLENİYOR'

Çiftçiler, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e tarlalarındaki ürünlerin düşük fiyatlar nedeniyle para etmediğinden dert yandılar. Bir çiftçi, fasulye ve patates fiyatlarının geçen yıla oranla ciddi şekilde düştüğünü belirterek, 'Ürün çöpe gidiyor, emek çöpe gidiyor. Bu hükümet, çiftçinin para kazanmasını istemiyor ve çiftçiye yükleniyor. Geçen sene 45 TL olan fasulye, bugün 35 TL ise, geçen sene 10 TL olan patates, bugün 3 TL ise burada büyük bir eksiklik var demektir. Hepsi istifa etsin! Biz köylü olarak, cahil insanlar olarak bu durumu görüyoruz da, başımızdakiler göremiyor mu?' şeklinde tepkisini dile getirdi.

'BORÇLANDIĞIMIZ DÖVİZ ÇÖPE GİDİYOR'

Bir diğer çiftçi ise ithal ürünler ve dışa bağımlı tarım politikalarının ülkeye verdiği zarara dikkat çekti. Borçla alınan dövizin yanlış politikalar yüzünden heba olduğunu CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e anlatan çiftçi, 'Borç aldığımız döviz çöpe atılır mı? Biz, dövizi çöpe atıyoruz! Bu işin hesaplamaları yapılmaz mı? Yazık, günah! Bunu sadece yemek anlamında düşünmemeliyiz; etken maddelerin tümü ithal. Enerjiyi dışarıdan alıyoruz, azotu dışarıdan alıyoruz, tarım ilaçlarının etken maddelerini dışarıdan alıyoruz. Yani her şey dışarıdan geliyor, sen de ürünü çöpe atıyorsun. Ürünle beraber para da çöpe gidiyor, borçlandığımız döviz çöpe gidiyor.' ifadeleriyle tepkisini gösterdi.

CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı’na, “İthal viski satışları fırladı. Rakı ve bira vergisi %50, İngiliz viskisinde vergi %1, neden?” diye sordu. CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı’na, “İthal viski satışları fırladı. Rakı ve bira vergisi %50, İngiliz viskisinde vergi %1, neden?” diye sordu.

'TÜRKİYE'NİN AÇIĞI OLMAYAN ÜRÜNLERİ İTHAL EDİYORLAR'

CHP'li Ömer Fethi Gürer'e çiftçilerin ortak şikayetlerinden biri de iktidarın ithalat politikaları oldu. Her yıl farklı bir ürünün piyasada zirve yaptığını hatırlatan bir çiftçi, 'Her yıl bir ürün zirve yapardı: bir yıl biber, bir yıl patates zirve yapardı. Her şey rölantideydi. Şimdi ise tarıma aşırı müdahale oluyor, daha çok ithalat yapılıyor. Türkiye'de yetişen ürünü getiriyorlar, Türkiye'nin açığı olmayan ürününü de getiriyorlar. Burada bir yanlışlık var, burada ticari bir zihniyet var. Kendi kendine yeten ürünün ithal edilmesinin ne gereği var? Bu durum, dışarının çiftçisini geliştiriyor, dövizin dışarı gitmesine sebep oluyor. Böyle bir zihniyet olamaz.' sözleriyle hükümetin tarım politikalarını eleştirdi.

GÜRER: 'ÇİFTÇİ SAHİPSİZ BIRAKILIYOR'

Çiftçilerin dile getirdiği sorunlar karşısında görüşlerini paylaşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hükümetin çiftçilere gereken desteği vermediğini ve dışa bağımlılığın tarımı bitirme noktasına getirdiğini vurguladı. Gürer, 'Çiftçi sahipsiz bırakılıyor. İthalatla yerli üreticinin emeği çöpe atılıyor, borçlar katlanıyor, çiftçinin kazancı eriyor. Bu gidişle tarım sektöründe büyük bir çöküş kaçınılmaz. İktidarın, tarım politikalarını gözden geçirip çiftçiye destek olacak adımlar atması şart.' diyerek tarım politikalarının acilen yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Gürer, çiftçilerin bu zor durumda daha fazla yalnız bırakılmaması gerektiğinin altını çizerek, tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak adına kapsamlı desteklerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

ÇİFTÇİNİN BORCU ERTELENMELİ, ÜRETİM İÇİN DESTEK VERİLMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin yaşadığı finansal zorlukların üstesinden gelebilmeleri için acil önlemler alınması gerektiğini de vurguladı. Gürer, 'Çiftçinin borçlarının ertelenmesi ve yeni üretim sezonu için tarımsal üretim girdi desteği sağlanması, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak adına elzemdir. Çiftçilerimize verilen destekler yetersiz; bu desteklerin artırılması ve çiftçinin yükünün hafifletilmesi, üretimin devamlılığı için hayati önem taşıyor. Aksi takdirde, çiftçimizin tarlasını ekemez hale gelmesi, ülkemizin gıda güvenliğini tehdit edecektir.' ifadeleriyle çiftçilere sağlanacak desteğin önemine dikkat çekti.

[email protected]

Editör: TE Bilisim