CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, okullarda ücretsiz yemek hizmetinin kapsamı ve niteliğine ilişkin verdiği soru önergesine Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yanıt verildi. Bakanlık, okullarda yemek hizmetinin hangi koşullarda sağlandığını, bu hizmetten yararlanan öğrenci sayılarını ve tahsis edilen bütçeyi açıkladı. Ancak yanıtlar, yemek hizmetinin yeterliliği ve kapsayıcılığı konusunda birçok soruyu gündeme taşıdı.
GÜRER’İN SORULARI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesinde, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite düzeylerinde ücretsiz yemek hizmetinden yararlanan öğrenci sayısı, toplam öğrenci sayısı içinde ücretsiz yemek verilmeyen öğrenci sayısı, yatılı okullarda yemek hizmetinin ücretli olup olmadığı, yemeklerin içerik ve kalitesinin nasıl denetlendiği gibi başlıklar yer aldı. Ayrıca, tüm okullarda en az bir öğün ücretsiz yemek verilmesi yönünde herhangi bir planlama yapılıp yapılmadığı sordu.
BAKAN TEKİN YANITLADI
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, verdiği yanıtta, çeşitli düzeylerde sağlanan yemek hizmetleri ve tahsis edilen bütçeler hakkında bilgi sundu. Bakanlık, yatılı bölge ortaokullarında eğitim gören öğrencilerin günlük üç ana öğün ve bir ara öğün olmak üzere ücretsiz yemek hizmetinden yararlandığını belirtti. Bu hizmetin, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberler doğrultusunda yürütüldüğünü ifade etti. Ayrıca, taşımalı eğitim kapsamında ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine öğle yemeği sağlandığını ve bu hizmet için 2024 yılı bütçesinden 9,6 milyar TL ödenek ayrıldığını vurguladı. Bunun yanı sıra, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahibi olduğu belirlenen öğrencilere de yemek hizmeti sunulduğu açıklandı.
BESLENME ÖDENEĞİ
Özel eğitim okullarında gündüzlü öğrenciler için ücretsiz öğle yemeği sağlandığını belirten Bakan Yusuf Tekin, 2024 yılı Eylül ayı itibarıyla bu kapsamda 235 milyon TL ödenek tahsis edildiğini ifade etti. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında ise ekonomik durumu yetersiz olan öğrenciler için genel bütçeden karşılanan ödenekle öğle yemeği sağlandığını ve bu hizmet için 394 milyon TL ayrıldığını belirtti.
PLANLAMA YAPILMAMIŞ
Bakan Tekin, yemeklerin hijyen ve güvenlik standartlarının sağlanması amacıyla taşra teşkilatında görevli diyetisyenler tarafından denetimlerin yapıldığını ve öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin beslenme konusunda bilgilendirildiğini de belirtti. Ancak, ücretsiz yemek hizmetinden yararlanmayan öğrenci sayısı, üniversitelerde yemek hizmetinin ücretli olup olmadığı gibi kritik sorular yanıtsız bırakıldı. Ayrıca, tüm okullarda en az bir öğün ücretsiz yemek verilmesi yönünde henüz bir planlama yapılmadığı ifade edildi.
TÜM OKULLARDA BİR ÖĞÜN YEMEK VERİLMELİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili değerlendirmesinde, ücretsiz yemek hizmetinin yalnızca belirli gruplarla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, “Eğitimde fırsat eşitliği ilkesine uygun olarak tüm öğrencilere en az bir öğün ücretsiz yemek sağlanması devletin temel sorumluluklarından biridir. Mevcut uygulamalar, kapsam açısından yeterli değildir ve daha kapsayıcı bir planlama yapılması elzemdir. Millî Eğitim Bakanı Tekin yapmadıklarını değil uygulamada olanı vererek gerçeği açıklamaktan uzak durmuş. Milyonlarca öğrenci ailesi açlık sınırı altında geliri var. Sosyal devlet en azından okula gelen tüm öğrencilere bir öğün olsun ücretsiz yemek vermelidir. Ekonomik kriz ve düşmeyen enflasyon ile gelir gider dengesi bozulan aile çocukları da açlık sınırı altında bir gelirle sağlıklı beslenemiyor. Bu nedenle okullarda olsun bir örgün yemek verilmelidir.” dedi. Gürer, ayrıca yemek hizmetinin hijyen ve kalite standartlarının da önemle takibi gerektiğini vurguladı.
naciisler@gmail.com