CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 14-17 yaş aralığındaki kız çocuklarının okullaşma oranındaki düşüşü TBMM gündemine taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yazılı soru önergesi verdi. Bakan Tekin verilen yanıtla alınan tedbirleri açıkladı. Veriler eğitim politikalarının etkili olmadığını gösteriyor.

OKULLAŞMA ORANI DÜŞÜYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesinde, 14-17 yaş aralığındaki çocuklarının okullaşma oranı hedeflenen gerisinde kaldığına dikkat çekti” dedi.

GÜRER’İN SORULARI

Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruları yöneltti: “Kız çocuklarının okullaşma oranındaki düşüşün nedenleri nelerdir?

Genel okullaşma oranının hedefin altında kalması, hangi eğitim politikası eksikliklerini ortaya koymaktadır?

Milletvekili Kılıç'tan, Kapadokya Alan Başkanlığı'na sert tepki Milletvekili Kılıç'tan, Kapadokya Alan Başkanlığı'na sert tepki

Taşımalı eğitim sisteminin, kız çocuklarının okullaşma oranında gerilemeye yol açtığı düşünülmekte midir?

Bu düşüşü tersine çevirmek için hangi çalışmalar yürütülmektedir?

Ailelerin ekonomik durumu, erken yaşta evlilik ve çalışma gibi sosyal faktörlerin bu gerilemedeki etkisi nedir?”

PROJELER VE TEDBİRLER

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitimine yönelik yapılan çalışmaları anlattı. Tekin “Millî Eğitim Örgün Eğitim İstatistikleri” verilerine göre 14-17 yaş grubundaki net okullaşma oranlarının kız öğrencilerde %94,21, erkek öğrencilerde %94,77 olduğunu ve genel ortalamanın %94,50 olarak belirlendiğini ifade etti.

IPA II DESTEKLİ PROJELERLE OKULLAŞMA

Bakan Tekin. , “2021-2024 yılları arasında IPA II fonu desteğiyle 'Ortaöğretimde Devam ve Okullaşma Oranlarının Artırılması Teknik Destek Projesi' kapsamında, 14 ildeki 50 pilot okulda devamsızlık sorununu azaltmaya yönelik entegre bir önleme, müdahale ve telafi modeli uygulandı. Bu model, kız çocuklarına odaklanarak mentorluk, ev ziyaretleri, veli ve öğrenci bilgilendirme seminerleri, yaratıcı eğitim faaliyetleri ve telafi dersleri gibi çok yönlü tedbirlerle devamsızlık ve okul terk sorunlarına müdahale etmeyi amaçladı.” dedi.

KIZ PANSİYONLARI

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin,

“Aralık 2024 itibarıyla kız pansiyonlarının sayısı 224’e ulaştı. Ayrıca, Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı 409 okulda kız öğrenciler için tahsis edilmiş 48.986 kontenjan kapasiteli pansiyon bulunmaktadır. Kasım 2024 itibarıyla bu pansiyonlardan 25.824 kız öğrencimiz yararlanarak yatılı eğitim görmektedir. Dedi

OKULLAŞMA ORANINDA HEDEFLER TUTTURULMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, millî Eğitimde sorunlu bir süreç yaşanmaktadır. Okulların hijyen dokusunun sorun olmasından atanmayan öğretmenlere ve de 10 ay çalıştırılıp iki ay işsiz bırakılan hizmet verenlere kadar yaşanan süreç yanında eğitim kalitesi de gerilemiştir. Kadrolu sözleşmeli vekil ücretli gibi öğretmenler ayrıştırılırken öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili de düzenleme gereksinimi vardır.6 bin kapalı köy okulu nedeni ile Taşımalı eğitimde sorunludur. Taşımalı eğitim Veli ilişkisi bozarken çocuklar gün doğarken yola çıkmakta, aileden uzak yeterli beslenme dahi olmadan okumaya çalışmaktadır. Özellikle kız çocukları köyden uzak okullara gönderilmesi sorun olmakta ve bu nedenle eğitimden kopan kızlarımızda olmaktadır. Kırsalda köy okulları mutlaka açılmalıdır. Öğrencisi sayısı bakılmadan her öğrenci için köyde eğitim sürdürülmelidir. Okullaşma oranı da Bakanlığın mevcut projelerine rağmen hedeflerin tutturulamamasının, sorunların başka bir yönüdür. Özellikle ekonomik zorluklar, erken yaşta evlilikler ve taşımalı eğitim sisteminin dezavantajları göz önüne alınarak daha kapsamlı politikalar yaratılmalıdır. Eğitimin eşitlik temelinde ilerlemesi için kız çocuklarının eğitim erişimindeki engellerin kaldırılması da şarttır” dedi.

[email protected]

Bakan Cevabı Copy-1Soru Önergesi-1