Siyaset

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu yanıtladı.

Bakan Açıkladı! Metanol Zehirlenmesi: 4 Yılda 972 Yoğun Bakım Vakası! Gürer: "Yıl başı öncesi sahte alkol yeni canlar almasın”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, sahte alkol tüketimi nedeniyle yaşanan ölümler ve sağlık sorunlarına ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na yönelttiği soru önergesi ve alınan yanıt, Türkiye'deki sahte alkol tehlikesinin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

Gürer, sahte alkolden kaynaklanan ölümler ve ağır sağlık sorunlarına dair somut verilerin bu konuda daha etkin önlemler alınması gerektiğini gösterdiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı’nın verdiği yanıt ise sahte alkolün neden olduğu sağlık risklerinin boyutlarını ortaya koydu.

GÜRER’İN SORU ÖNERGESİ

Ömer Fethi Gürer’in verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

“Son beş yılda sahte alkol nedeniyle yaşanan ölüm vakalarının sayısal verileri nedir? Bu veriler yıllara göre nasıl bir dağılım göstermektedir?

Sahte alkol kaynaklı ölüm vakalarının coğrafi dağılımı nasıldır? En çok hangi illerde bu tür ölümler yaşanmaktadır?

Son yıllarda sahte alkol tüketimi nedeniyle komaya giren kişilerin sayısı nedir? Bu kişilerin yaş, cinsiyet ve bölgesel dağılımı nasıldır?

Sahte alkol tüketimi sonrasında görme yetisini kaybeden kişilere dair istatistikler var mıdır? Varsa, bu kişilerin sayısı nedir?

Görme yetisi kaybına uğrayan kişilerin tedavi olanakları nelerdir? Bu kişilerin görme yetisini geri kazanma oranı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Sahte alkol tüketimi sonrası kalıcı organ hasarına uğrayan (karaciğer, böbrek vb.) bireylerin sayısı nedir? Bu durumlar ne kadar yaygındır?”

BAKANLIĞIN YANITI

Sağlık Bakanlığı, ölüm istatistikleriyle ilgili soruların Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yetki alanında olduğunu ve bu verilerin 2022-2026 Resmi İstatistik Programı kapsamında yayımlandığını belirtti. Ancak Bakanlık, sahte alkol kaynaklı sağlık sorunlarıyla ilgili bazı verileri paylaştı:

01.01.2020- 31.10.2024 tarihleri arasında, sağlık kuruluşlarında ana tanısı “T51.1- Metanolün Toksik Etkisi” olan ve yoğun bakımda tedavi gören 972 vaka tespit edilmiştir. Hastaneye yatışından itibaren 72 saat içinde körlük ve/veya böbrek yetmezliği tanısı alan kişi sayısı 20 olarak bildirilmiştir.

GÜRER: "İNSAN HAYATINI TEHLİKEYE ATAN SAHTE ALKOLE KARŞI ETKİN MÜCADELE ŞART"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığı’nın verdiği yanıtın, sahte alkol tüketiminin yalnızca bireylerin hayatını değil, toplum sağlığını da tehdit eden bir sorun olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Gürer, şu açıklamalarda bulundu:

"Sahte alkol kullanımı, ölümle sonuçlanabilen ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Görme kaybından böbrek yetmezliğine, karaciğer hasarından kalıcı sakatlıklara kadar birçok sorun sahte alkol kaynaklıdır. Sağlık Bakanlığı'nın sınırlı bir yanıtla geçiştirdiği bu mesele, aslında toplumun her kesimini ilgilendiren büyük bir tehlikedir. Türkiye'de sahte alkole karşı daha etkin bir mücadele yürütülmelidir. Bu mücadele hem denetimlerin artırılması hem de caydırıcı cezaların uygulanmasıyla mümkündür."

Gürer, sahte alkol kullanımının artışına neden olan ekonomik zorluklara da dikkat çekerek, yüksek vergiler nedeniyle vatandaşların sahte ve sağlıksız ürünlere yöneldiğini belirtti. Gürer, Yılbaşı yaklaştığına dikkat çekerek bu süreçte sahte alkol üretiminin artığı önceki yıllarda gözlenen bir durumdur. Bu nedenle denetimler ve kontroller artırılması insan sağlığı ve canı için önemlidir” dedi.

SAHTE ALKOL TÜM BOYUTLARIYLA ELE ALINMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sahte alkol tehlikesine karşı uyarılarını yinelerken, bu sorunun yalnızca cezai yaptırımlarla değil, ekonomik ve toplumsal boyutlarıyla ele alınması gerektiğini vurguladı. Bakanlığın açıkladığı veriler, sahte alkolün yarattığı sağlık sorunlarının buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu ifade etti. Sahte içkinin son günlerde 8 kişinin ölümüne de neden olduğuna dikkat çekti.

naciisler@gmail.com