Yaşam

DÜNYADA GIDA ÜRÜNLERİNDE FİYAT ARTIŞI YAŞANIYOR

Gürer: “Üreticiyi, besiciyi, çiftçiyi enflasyon karşısında ezerek tarımda sorunlar aşılamaz” Gürer: “Bakan, tarımda ihracatçı ülke olduğumuzu söylese de temel gıda ürünlerinde ithalata mecburuz” Gürer: “Dünyada artan gıda fiyatları, gıda erişiminde sorun yaratabilir” Gürer: “Gıdada arz açığı temenni ve dilekle giderilemez”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yaptığı değerlendirmelere atıfta bulunarak, dünyada gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının Türkiye üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Gürer, “Son aylarda dünya genelinde gıda ürünlerinde fiyat artışlarının yaşandığı açıklandı. Bunun Türkiye’ye de yansımaları olacaktır” dedi.

Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Türkiye’nin bir tarım ihracatçısı olduğu yönündeki açıklamalarını da değerlendirdi, “Türkiye tarımda bazı ürünlerde ihracatçı bir ülke olsa da temel gıda ürünlerinde ithalatçı konumundadır” dedi. Ülkemizin Fındık, kayısı, narenciye ve domates gibi ürünlerde ihracatçı konumunda olduklarını belirten Gürer, temel gıda ürünlerinin önemli bir kısmında ise ithalata bağımlı hale gelindiğini vurguladı.

KENDİ KENDİNE YETERLİLİK ORANLARI ALARM VERİYOR

Ayçiçeği üretiminde Türkiye’nin kendi kendine yeterlilik oranının sadece %52 olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ürettiğimiz kadar tüketiyoruz ve neredeyse aynı miktarda ürünü ithal ediyoruz. Bitkisel ham yağ açığımız önemli ölçüde yurt dışından ithal ürünlerle kapatılıyor” dedi. Bakanlık verilerine göre, pirinçte %75, kuru fasulyede %92, mısırda %86, soya fasulyesinde ise yalnızca %5,2 oranında kendi kendine yeterlilik seviyelerine ulaşıldığını ifade eden Gürer, bu durumun Türkiye’yi ithalatçı bir ülke haline getirdiğini belirtti.

Kırmızı mercimeğin anavatanı olarak bilinen Türkiye’nin yeterlilik oranının %86 seviyesine düştüğünü söyleyen Ömer Fethi Gürer, buğdayda %96, arpada ise %90 oranında yeterlilik sağlanmasına rağmen ithalatın devam ettiğini vurguladı. Pamuk ithalatının ise 912 bin tona ulaştığını ifade eden Gürer, “Bu tablo, Türkiye’nin temel gıda ürünlerinde dışa bağımlılığını açıkça ortaya koyuyor” dedi.21 üründe arz açığının Bakanlık verilerinde de yer aldığını da belirtti.

İTHALAT ÜRÜNLERİ FİYATLARI YÜKSELTİYOR

İthal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilen ürünlerden daha yüksek fiyatlarla satışa sunulduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi: “Dünyadaki gelişmeler dikkate alındığında, ithal ürünlerin fiyatlarının daha da artacağı öngörülüyor. Türkiye, gıda ürünlerinde dışa bağımlılıktan kurtulamazsa, raflardaki fiyatlar daha da yükselecek. Üreticilerimizi desteklemek ve girdi maliyetlerini düşürmek zorundayız. Bu adımları atmadan, fiyatların olumlu bir şekilde tüketiciye yansıması mümkün değil.”

Gürer, Türkiye’nin yurt dışından ortalama 10 milyon ton buğday ithal ederek un ve makarna DIR kapsamında ihraç ettiğine de dikkat çekti “Sanayicinin bu ticaretten kazanç sağlaması olumlu olsa da, çiftçimiz bu ihracattan fayda sağlayamıyor. Esas olan, Türkiye’nin kendi yeterliliğini sağlamasıdır” dedi.

2025 YILI VE ÖTESİ İÇİN UYARILAR

Ömer Fethi Gürer, 2025 yılına kadar dünyadaki gıda piyasalarında fiyat artışlarının devam edeceğini ve bunun Türkiye’ye ithal edilen ürünlere de yansıyacağını belirtti. Gürer, 2025 yılı bütçesinin komisyondan geçtiğini ve bu bütçede çiftçilere yeterli desteğin sağlanmadığını ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçiye yeterli destek verilmeden tarımdaki sorunlar çözülemez. Girdi maliyetleri düşürülmeden, çiftçiden düşük alım fiyatlarıyla ürün almak, çiftçiyi üretimden uzaklaştırır. Bu durum, sorunların daha da derinleşmesine yol açar. Üretimin içinde olanları sahiplenen bir politikaya yönelmek artık bir zorunluluktur” dedi.

DESTEKLER ARTMAZSA TÜRKİYE’NİN AÇIĞI DERİNLEŞECEK

Ömer Fethi Gürer, tarımsal desteklerin artırılmasının ve üretim alanlarının genişletilmesinin Türkiye’yi kendi kendine yeterli bir ülke haline getireceğini söyledi. “Aksi takdirde dışa bağımlılık artacak, fiyatlar yükselmeye devam edecek ve üretici ile tüketici arasındaki makas daha da açılacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

naciisler@gmail.com