CHP Milletvekili Gürer'in doğal afetlerle ilgili önergesine Bakan Kirişçi yanıt verdi…
48 ilde 3 milyon dekar alan
doğal afetlerden olumsuz etkilendi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, bu yılın Mart ve Haziran ayları arasında meydana gelen dolu, sel ve su baskını afetlerinden 48 ilde 2 milyon 907 bin 974 dekar alandaki bitkisel üretimin etkilendiğini açıkladı.
Ürünlerini TARSİM aracılığıyla sigorta yaptıran üreticilerin zararlarının TARSİM tarafından karşılandığını belirten Bakan Vahit Kirişçi, 1 Ocak 2020'den 2023 yılının sonuna kadar meydana gelen veya gelebilecek olan doğal afetlerden etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının ertelenebildiğini ya da taksitlendirilebildiğini açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Haziran ayının sonuna kadar şiddetli bir şekilde devam eden sağanak yağışların neden olduğu doğal afetlerden zarar gören üreticilerin yaşadığı mağduriyeti soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
CHP Milletvekili Gürer önergesinde yağmurlardan bitkisel üretimin önemli ölçüde olumsuz etkilendiğine değinerek dolu ve sel felaketlerinde büyük ölçüde zarar gören tarım ürünlerinin olduğunu vurguladı.
Gürer, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:
'İlkbahardan bu yana yaşanan aşırı yağışlardan etkilenen, ürün kaybı yaşayan çiftçi sayısı ve zarar gören ekili tarım alanı miktarı ne kadardır?
Tarımsal üretimin öneminin çok daha net anlaşıldığı bu günlerde üretimin yapı taşı olan çiftçilerimizin desteklenmesi konusunda gerekli adımlar atılması gerekmektedir. Bu bağlamda, yukarıda bahse konu olumsuzluklar nedeniyle zarara uğrayan çiftçilerimizin, ÇKS kaydı ve TARSİM sigortası aranmaksızın tümünün zararının karşılanması için bir istisna yapılması düşünülmekte midir?
Yaşanan yağışlar neticesinde tarımsal ürünler zarar görmüştür. Yaşanacak ürün kayıpları dikkate alındığında, tarımsal üretim tahminlerinde aşağı yönde sapmalar olması düşünülmekte midir, düşünülmekte ise yaşanacak açığın kapatılması için ne gibi çalışmalar yapılması planlanmaktadır?'
3 MİLYON DEKARA YAKIN ÜRETİM ALANI DOĞAL AFETLERDEN ETKİLENDİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ülkemiz genelinde 01.03.2022- 29.06.2022 tarihleri arasında meydana gelen dolu ve sel su baskını afetlerinden; 48 ilde 2 milyon 907 bin 974 da bitkisel üretim alanında etkilenme meydana geldiğini belirtti.
TARSİM SİGORTASI OLANLARIN ZARARI KARŞILANDI
Bakan Kirişçi, Tarım Sigortası yaptıran çiftçilerin zararlarının Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) eksperleri tarafından sahada devam eden hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasına müteakiben TARSİM tarafından tazmin edildiğini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, kullandırılan kredilerden; krediye konu ürünlerin veya varlıkların 01.01.2020 - 31.12.2023 tarihleri arasında meydana gelen ya da gelebilecek olan doğal afetlerden etkilendiğinin tespit edilmesi halinde, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının ertelenmesi veya taksitlendirilmesinin yapılabildiğine dikkat çekti.
AFETTE ÇİFTÇİ KORUNMALI
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fetih Gürer, 'Küresel ısınma ile değişen mevsim şartları tarımı doğrudan etkilemektedir. Beklenmeyen sel, dolu, don gibi afetler çiftçi perişan etmektedir. ÇKS kaydı olan ve TARSİM yaptıran çiftçiler kısmen destek alsa da bu uygulamanın dışında kalan çiftçiler bu desteklerden mahrum kalmaktadır. Afet nedeniyle zarar gören tüm ekili tarım arazilerinde çiftçilik yapanlar ayrım gözetilmeksizin desteklerden faydalandırılmalıdır.
Afetler ciddi ürün kayıplarına neden olmaktadır. Bu bağlamda Meteorolojinin önerileri dikkate alınmalıdır. Önümüzdeki yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle tarımda sorunların artacağı düşünülerek geç olmadan önlemler alınmalıdır' dedi.