Siyaset

Gürer: "Önemli olan çiftçiyi üretime teşvik etmek, zorla arazilerini kiralamak değil!"

Ömer Fethi Gürer’den Eleştiri: “Tarım arazilerine zorla el koymak çözüm değil!” Tarımda Devlet müdahalesi: Çiftçinin ekim yapmadığı araziler kiraya veriliyor

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, AKP hükümetinin tarım politikalarını eleştirdi. Gürer, hükümetin çiftçilerin ekim yapmadığı arazilere zorla el koyup kiraya verme planını, 'Çiftçiyi üretime teşvik etmek yerine, onların arazilerini elinden almak gibi yanlış bir yola başvuruyorlar' sözleriyle eleştirdi.

'TARIMDA PLANSIZLIK DÜŞÜNÜLMEDİ, ŞİMDİ DUVARA TOSLADILAR'

Ömer Fethi Gürer, AKP'nin tarımda planlama yapmadığını eleştirerek, 'Adalet ve Kalkınma Partisi dönemlerinde tarımda planlama düşünülmedi. Sonradan duvara toslayınca da planlama akıllarına geldi ve bununla ilgili düzenlemelere gidiyorlar.' dedi.

'EKİLMEYEN ARAZİLERE EL KOYULACAK'

Gürer, yeni düzenlemeler kapsamında, 2 yıl üst üste ekilmeyen arazilerin devlet tarafından sahibinden alınıp başkalarına kiraya verilmesiyle ilgili düzenlemeye gidildiğini belirtti. Bu düzenlemeyi detaylandırarak, 'Kanun çıkarılan bir düzenleme ile 2 yıl üst üste ekilmeyen arazilerin devlet tarafından sahibinden alınıp başkalarına kiraya verilmesiyle ilgili bir düzenlemeye gidilmişti. Resmî Gazete'de de bununla ilgili yönetmelik yayınlandı. İl ve ilçelerde kurulacak arazi tespit komisyonları, ekilmeyen arazileri saptayacaklar. Daha sonra, mal sahibine buranın kira bedeli ödenerek, ekim yapacak müteşebbise bu alanlar verilecek. Bu yolla o araziler tarıma yeniden kazandırılacak.' dedi.

'DEVLET, HANGİ ÜRÜNLERİN EKİLECEĞİNE KARAR VERECEK'

Bu süreçte devletin hangi ürünlerin ekileceğine de karar vereceğini ifade eden Gürer, çiftçilerin bu uygulamaya zorlanmasının yanlış olduğunu dile getirdi: 'Ancak süreç içinde bu arazilerde hangi ürünlerin ekileceğine devlet karar verecek. Çünkü ihtiyaç olan ürünlerin buralarda yetiştirilmesi isteniyor. Böyle olunca, size ait 2 yıldır ekmediğiniz araziniz tespit edilirse, size bir kira bedeli ödenecek. Bu kira bedeli bankaya yatacak. Bunun karşılığında, sizin araziniz başkalarına devlet tarafından kiraya verilip tarım ürünü yetiştirilecek. Tarımdaki açığı gidermek için yeni uygulama bu.'

'ÇİFTÇİ NEDEN EKİM YAPMIYOR, BUNU SORGULAMAK GEREKİR'

Gürer, bu uygulamaya komisyonda karşı çıktıklarını belirterek, 'Biz buna komisyonda karşı çıktık. Dedik ki, bu tarım arazisini neden arazi sahibi ekmiyor? Önemli olan, o arazinin sahibinin tarıma yeniden döndürülebilmesi. Eğer birisi 2 yıl tarlasını ekmemişse bunun bir nedeni var; o neden ortadan kaldırılsın, o kişi eksin dedik.' sözleriyle çiftçilerin üretime teşvik edilmesi gerektiğini savundu.

'TARIM ARAZİLERİ DARALIYOR, BU YÖNTEMLE SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ'

Türkiye'de tarım arazilerinin hızla daraldığına dikkat çeken Gürer, bu yeni düzenlemenin doğru bir çözüm olmadığını belirterek, 'Türkiye'de 1980 yılında 28 milyon hektar tarım arazisi varken, bugün 23 milyon hektara kadar tarım arazilerimiz daraldı. Bu yolda, ekilemeyen arazilerin değerlendirilmesi ile ilgili bir düzenlemeye gidiliyor. Bu yöntemde de yanlış olan, devletin gelip tespit yapıp sizin arazinize el koyması. Önemli olan, sizi orada üretim yapar kılmasıydı. Bu yöntem denenmiyor.' diye konuştu.

'YENİ YÖNETMELİK YAYINLANDI, SÜRECİ İZLEYECEĞİZ'

Gürer, Resmî Gazete 'de yayınlanan yönetmelikle 1 Eylül ile 31 Ağustos tarihleri arasında bu işlemin gerçekleşeceğini belirterek, 'Şimdi bu uygulama ile ilgili Resmî Gazete 'de yönetmelik yayınlandı. Ortaya çıkan sonucu birlikte izleyeceğiz. 1 Eylül ile 31 Ağustos arasında bu işlem gerçekleşecek. Gerçekleşen süreçte belirlenen ürünler yetiştirilecek; sonucunu izleyip göreceğiz.' dedi.

naciisler@gmail.com