Nevşehir

KAPADOKYA’NIN TARİHİ ASIRLIK KUTSAL HAÇ KİLİSE YIKILMAYA TERK EDİLDİ

KAPADOKYA’NIN TARİHİ ASIRLIK KUTSAL HAÇ KİLİSE YIKILMAYA TERK EDİLDİ

Nevşehir'in Ürgüp İlçesine bağlı Cemil köyünde bulunan, Tarihi Kutsal Haç Kilisesi (Manastırı) Kapadokya'da ve asırlar boyunca pek çok uygarlığın, din, dil, ırk ve mezheplerin bir arada yaşadığı Kapadokya'nın Hıristiyanlar tarafından 'kutsal topraklar' olarak bilinen Kapadokya bölgesinde bulunan tarihi kilise, Şapel ve Manastırlar bakımsızlıktan kendi kaderlerine terk edilmesiyle birlikte içinde bulunan tarihi resim ve tablolar nemden dolayı duvardan parçalar halinde yere düşerek yok olurken kilisenim çatısı ise bir bahçeyi andırıyor. Rüzgar ve Kuşların getirmiş olduğu ağaç tohumların çatıya düşme neticesinde birkaç yıl içerisinde tarihi kilise bahçeye dönüşmesini gören yerli ve yabacı turistler Dünya'nın yüz akı ' Kapadokya'nın yüz karası; tarihi eserlere her geçen gün yok olmaması için yetkilileri göreve çağırıyoruz dediler.

KİLİSE KURTARILAÇAK GÜNÜNÜ BEKLİYOR.

Nevşehir'in Ürgüp İlçesine bağlı Cemil Köy Halkı muhtarlar kadar bizde köyümüze gelen yetkililere anlatmama rağmen bu güne kadar bir girişimi olmadı. Yıkılmaya terk edilen kilisesinin tarihçesi konusuna şöyle deyindiler. Nevşehir'in Ürgüp İlçesine bağlı Cemil köyünde bulunan, Kutsal Haç Kilisesi (Manastırı) yıkılmaya terk edilen kilisesinin tarihçesi konusuna şöyle deyindi. Nevşehir'in Ürgüp İlçesine en yakın yerleşimlerinden biri olan Cemil köyünde, derin bir vadiye bakan yamacın kenarında Post-Bizans dönemine ait bir manastır bulunmaktadır. Doğal kayalar ve örme duvarlardan oluşan bir avlunun içinde bir kilise, güneydoğusunda bir çan kulesi, kilisenin kuzey ve batısında manastıra ait kısmen kayaya iki oyma mekan, ayrıca kilisenin kuzey duvarı boyunca uzanan, batıdaki mekanları kilisenin doğusuna bağlayan 2. 45 m genişlikte üzeri tonozlu kaya oyma bir dehliz bulunmaktadır. Sahnede yer alan tek-tük ağaçlarla birlikte yorumlandığında, sahnenin 'Adem'le Havva'nın Cennetten Kovuluşu' olduğu düşünülebilir. Kitabeden anlaşıldığı gibi mekanın oyulması, belki de Kutsal Haç'ın buraya getirilmesi için Stavrini G. Agapoğlu adlı bir bayanın adı geçmektedir, Bayan Agapoğlu bu bağışı 1838 yılının Mayıs ayında, Konstantin ve Helenan'nın kutsal günü olan 21 Mayıs'ta inşaatına başlanmış altı ay sonra bitirilerek Baş Rahip Paisios tarafından kutsanarak açılmıştır. Anne ve babası ile kocasının hatırlanmaları için yapmıştır. Mekanın işlevini ise kapının üzerindeki aynı tarihi veren yazıt açıklamaktadır. Kapının Üzerinde: Günahları itiraf etmenin Kutsal odası olduğunu bilinmektedir.

Kilisenin batısındaki naosa giriş kapısı üzerinde, boya ile yazılmış on satırlık bir inşa kitabesi yer almaktadır. Ayrıca kilise ve kuzey mekanlarında, aşağıda tanıtılacak birden çok sayıda yazıtı bulunana Kutsal Haç Kilisesi (Manastırı) na Kültür ve turizm Bakanlık yetkilileri biran önce yıkılmadan önce sahip çıkılmasını istediğini açıkladı.

Naci İŞLER/Kapadokya Gündem-