Kayseri'de aralıklarla devam eden, halk arasında korku, panik ve endişe yaratan depremlere yenileri ekleniyor.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir, Kayseri'nin batısındaki son dönemde hareketli olan 3 faydan özellikle İncesu-Boğazköprü-Hacılar Hörmetçi Karpuz sekisi arasında aralıklarla devam eden depremlere çok sayıda kırılmamış fay hattının neden olduğuna dikkat çekti.
Özdemir, Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Ecemiş fay hattına bağlı olarak meydana gelen son depremde İncesu Saraycık arasındaki aktif iki fay hattının kırıldığını, Boğazköprü bölgesindeki üçüncü aktif fay hattının ise kırılmadığını açıkladı. Boğazköprü fayında da kırılma beklediklerini belirten Özdemir, sorum üzerine Erciyes'in zirvesinde bulunan ve dağcıların Hörgüç olarak isimlendirdiği kırık yapışkan kayalardan oluşan tepenin büyük bölümünün Kahramanmaraş'taki iki büyük deprem sonrası yıkıldığını, yer yer kaymalar olduğunu söyledi, birkaç gün içinde belediye başkanları ile toplantı yaparak basın toplantısı ile bilgiler vereceklerini kaydetti.
Özdemir 'verimli, sulak, bataklık arazilerin yerleşime açılmamasını, sıvalaşma konularını ve deprem gerçeğini bir kez daha dile getirerek bu konudaki yanlıştan dönülmesini isteyeceğiz'
dedi.
Özdemir bir başka sorum üzerine 'vahşi sulamanın ve yetersiz yağışların yeraltında boşluk oluşturduğu,bununda depremlere neden olup olmayacağı söylentilerine ise 'Bunun depremle bir ilgisi yok. Kayseri büyük depremden sonra Ecemiş ve diğer aktif faylarda volkanik hareketlilik ve kaya kırılması var. Kayseri'de kırılmasını beklediğimiz fay hatları var. Kayseri'de çok sayıda aktif ve kırılmamış fay hattı var. Depreme uygun zeminler ve yapılaşmalar önemli' dedi.
Deprem uzmanı ve yer bilimci Prof.Dr. Naci Görür'de son depremleri 'Saraycık-İncesu/Kayseri'de 4.9 ve 4.2 artçı deprem oldu. Bu deprem düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde. Bu zon KAF'dan ayrılıp Mersin'e kadar uzanır 730 km uzunluktadır. Geçmişte büyük depremler üretmiştir. 1414, 1717 ve 1835'de depremlerin şiddeti yer yer VIII olmuştur. 1717 depreminde 8 binden fazla insan ölmüştür. 1835'de 1000'den fazla insanın öldüğü söylenir (Anadolu Gaz.). Aletsel dönemde 1940, 1960, 2021 yıllarında genellikle 4-5 mertebelerinde depremler olmuştur.
Son Maraş ve Gaziantep depremleri Anadolu Levhasının bölgeye yakın aktif fay sistemlerinde stres alanı değişimlerine neden oldu ve muhtemelen kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor.
Bu nedenle Erzincan-Karlıova, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremler beklenebilir. Sevgiyle' diyerek paylaşım yaptı.
Haber Kaynağı Davut Güleç