Kapadokya Üniversitesi Medrese Binası A1 Salonu’nda yapılan konferansa; Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu, KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Deviren, Kapadokya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şükran Ünser, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Tolga Uyar ve  alanda uzman Türk, İtalyan ve Japon davetliler katıldılar.

Nevşehir Valiliği, Ahiler Kalkınma Ajansı ve Kapadokya Turizm Altyapı Hizmet Birliğince yapısal restorasyon ve konservasyon çalışmaları ile çevre düzenlemesi 2023 yılında tamamlanan Keştik Manastırı Baş Mikail Kilisesi özelinde ele alınan ‘Kültürel Emanetlerin Korunması’ projesi kapsamında, Keşlik Manastırı'ndaki uzman ekipler, Baş Mikail Kilisesi'nin eşsiz duvar resimlerinin korunması adına aslına uygun malzemeler ve yöntemler kullanarak konservasyon yapacaklar. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nevşehir Valiliği, Nevşehir İl Özel İdaresi, Kapadokya Turizm Altyapı Hizmet Birliği, Ürgüp Kaymakamlığı tarafından desteklenen ve Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Müdürlüğü, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi uzmanlarının yanı sıra, uluslararası kurumlar, Japonya'dan Tokyo Ulusal kültürel Varlıklar Araştırma Enstitüsü ve Kanazawa Üniversitesi ile İtalya'da bulunan Mircea Maria Gerard Vakfı ve Bastioni Derneği'nden oluşan Türk, Japon ve İtalyan uzmanlarca 2024-2030 yılları arasında yapılması planlanan uluslararası bir projedir.D S C02766-2

Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu:

NEVÜ BEKA Kulübü’nden Bursa’ya Kültür Gezisi NEVÜ BEKA Kulübü’nden Bursa’ya Kültür Gezisi

Kapadokya’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve bu medeniyetin izlerini günümüze taşıyarak zengin bir kültür merkezi olduğunu, bölgede yer alan duvar resimlerinin kültürel mirasın nadide parçalarından birisi olduğunu ifaden eden Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu, Kapadokya'nın kültürel mirasını koruma yolunda atılan ilk ilk adımlardan olan duvar resimlerinin korunmasına yönelik ilk konservasyon çalışmalarının 1972 yılında Nevşehir’de başladığını ve günümüzde devam ettiğini vurguladı. Karaalioğlu, “Bu çalışmalar Kapadokya bölgesinin eşsiz tarihi ve sanatsal dokusunun korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla büyük bir titizlikle sürdürülmektedir. Nevşehir ili Ürgüp ilçesi Cemil köyünde bulunan Keşlik Manastırı çevre düzenlemesi 2023 yılında tamamlanmıştır. Konservasyon uygulamalarının ise 2024-2030 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Uzman ekiplerimiz, Keşlik Manastırı'ndaki eşsiz duvar resimlerinin korunması adına en modern teknikleri kullanarak konservasyon işlemlerini gerçekleştireceklerdir. Koruma ve onarım çalışmalarımızın temel hedefi. Valiliğimiz, ilgili kurumlar ve uzman ekiplerle iş birliği içerisinde bu projelerin başarıya ulaşması için gereken her türlü desteği sağlamaya devam edecektir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar:

Kültürel emanetlerin korunması, aslına uygun yaşatılması için birçok paydaşın bir araya gelmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, kültürel emanetleri gelecek kuşaklara aktarmanın, aynı zamanda Allah'a, insan haysiyetine, yaşadığımız ortama vicdani bir borcumuz olduğunu belirtti. Karasar, “Keşlik Manastırı bizim yıllardır üzerine titrediğimiz bir mücevher. Keşlik Manastırı’nın durumunun geçmişe göre iyi olmasının sebepleri, bunun için emek veren Cabir Bey ve şimdi oranın korunmasına yardımcı olan Levent Ak Başkanımızdır. Turizm rotalarının dışında görülmesine rağmen Keşlik’i korumak için ellerinden geleni yaptılar. Türkiye’de akademik anlamda bu işi en iyi düzeyde yapanlardan biri Prof. Dr. Tolga B. Uyar’ı da tebrik etmek istiyorum, kendisi bugün aramızda. Hem akademik bilgisiyle hem yönlendirmeleriyle hem duruşuyla bizler için her zaman örnek oldu oldu. Kapadokya'nın, özellikle bütün bu kültürel emanetlerinin korunması konusunda öncü bir aktivist olduğunun da altını çizmek isterim” dedi.

Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb:

Alanında uzman uluslararası ekipler, Keşlik Manastırı'nda, Baş Mikail Kilisesi'nin eşsiz duvar resimlerinin korunmasında aslına uygun malzemeler ve yöntemler kullanarak konservasyon işlemlerini yapacaklarını belirten Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb, “Düzenlenen bu konferansta kültürel mirasın korunması bilincinin geliştirilmesi, konservasyon uygulamalarına yönelik uzmanlık çalışmalarının ve deneyimlerin aktarılması, bilgi değişimi yapmaya olanak verecek bölgelerarası iletişim ağlarının oluşturulması ve gelecek nesillere kapsayıcı bir şekilde aktarılması amaçlanıyor. Konferansın hem bilim dünyasına hem de kültürel mirasın korunmasına yönelik önemli katkılar sağlaması ve başarıyla devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Deviren:

YÖK tarafından doğal ve kültürel miras turizmi alanında 2021 yılında ihtisas alan bir üniversite olduklarını ve kültürel emanetlerin korunması için çok sayıda bilimsel çalışmayı, Kapadokya Üniversitesi ve NEVÜ’nün akademisyenlerinin; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nevşehir Valiliği, kaymakamlıklar ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün destekleriyle, birçok bilimsel etkinliğin yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini ifade Deviren; “Biz kayadan oyma yapılar içerisindeki eşsiz duvar resimlerinin atmosferik etkilere ve ne yazık ki insan kaynaklı zararlara bağlı olarak içerisinde ne kadar zarar gördüğünün farkındayız. Bu kaybolmaya yüz tutmuş olan eserlerin nasıl tekrar gelecek nesillere aktarılması konusunda neler yapılacağı ile ilgili ilgili özellikle Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümümüzün hocalarıyla beraber çalışmaları yürütmeye devam etmekteyiz. Yapısal onarımları tamamlanan Keşlik Manastırı Baş Mikail Kilisesi’nin konservasyon projesinde de Türk, İtalyan, Japon araştırmacıların yanı sıra Tolga Hocamızın önderliğinde yapılan tüm çalışmaları, araştırmacılara da bugünkü yapılan sunumlar gelecek nesillere aktarılması bakımından ne kadar önemli olduğunun farkındayız” dedi.

Kapadokya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Şükran Ünser:

2023 yılında Kapadokya Araştırmaları Merkezi tarafından başlatılan KAM Konuşmaları serisinde tekrar bir araya gelmekten büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu ifade eden Şükran Ünser, Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü iş birliğiyle Kültürel Emanetlerin Korunması teması altında ‘Keşlik Manastırı Duvar Resimleri Onarım Projesi’ başlıklı uluslararası konferansı gerçekleştirmenin önemini vurguladı. ‘Kültürel emanet’ ifadesinin konferans özelinde önemle seçildiğini belirten Ünser, “Biz temamızda özellikle ‘kültürel emanet’ ifadesini tercih ettik. Bu kelimenin altındaki sorumluluğu hep birlikte yeniden hatırlayalım istiyoruz. Kıymetli hocamız, kent ve çevre bilimcisi Prof. Dr. Ruşen Keleş'in aslında bizlere armağan ettiği ve dikkat çektiği bir ifadeydi bu. Tarih, kültür ve doğa varlıkları geleceğin kuşaklarına geçmiş kuşaklardan devralınmış olduğundan, daha kötü ve daha bozulmuş olarak değil, en azından aynı niteliklerde devredilmesi gereken değerlerdir. Keleş Hocamız, bu değerlerin yalnızca geçmişten gelen bir miras değil, geleceğin kuşaklarından ödünç aldığımız değerler olduğunun altını çizmişti. Bu anlayış esasında bizim tarihimizde de önceden yer bulmuş bir bakış açısını yansıtmakta.” dedi. Kültürel varlıkları yalnızca geçmişimizin değil, geleceğin de bir emaneti olarak görmenin sorumluluğunu üstlenmenin önemine değinen Ünser, konferansta henüz yabancı literatüre bile girmemiş olan kültürel emanet kavramının uluslararası düzeyde geleceğe aktarma sorumluluğunun altını çizmek istediklerini söyledi. 

Uzman katılımcıların sunumlar yaptığı oldukça verimli geçen konferansta kültürel emanetlerin korunması hususunda çok kıymetli bilgiler paylaşıldı.D S C02974D S C03072D S C03136

Kaynak: Ürgüp