Ürgüp

Nevşehir İlin Ürgüp İlçesi’nin bu köyü görülmeye değer...

Ürgüp'ün köy tanıtımlarımız devam ediyor. Bugün ki sayımızda Ürgüp'e bağlı Akköy tanıtılacak.

Nevşehir merkeze 34, Ürgüp'e ise 16 kilometre uzaklıkta bulunan Akköy, konum itibari ile oldukça önemli ve değerli bir alanda bulunur. Tüf kayaların yoğun olduğu bu köyde tarihe tanıklık eden çok sayıda eski tip evler görmek mümkün. Tıpkı eski Mardin evlerini andıran bu yapıların tarihi milattan sonraki yüzyıllara dayandığı iddia ediliyor.

Butik otel yapımında son yıllarda ciddi artışların olduğu köyde 66 erkek, 71 kadın olmak üzere toplamda 137 kişi ikamet ediyor. Bin 532 rakımlı bu köy; doğusunda İncesu ile güneyinde Başköy ve Demirtaş batısında İltaş kuzeyinde de Boyalı köyü ile sınırdır. 1927 yılından bu yana isminde değişiklik olmayan Akköy'de devamlı verilen göçlerin önüne bir türlü geçilemiyor.

YURTDIŞI VE İL DIŞINA GÖÇLER VERİLMİŞ

Köylüler geçmiş dönemlerde yurtdışı ve il dışına göçler vermiş. Yurtdışı ve il dışında 500'ün üzerinde Akköylünün olduğu belirtiliyor. Ürgüp ilçe merkezinde de ikamet edenlerin sayıları da dikkat çekiyor. Köylüler Kayseri, Ankara, İstanbul , İzmir'de ikamet eden hemşerilerinin çok olduğunu belirtiyor.

MİSAFİRLER DERNEKTE AĞIRLANIYOR

Köyün İlköğretim Okulu taşımalı eğitim sisteminin getirilmesiyle, Akköy Köy Derneğine bırakılmış. Cenaze namazı kılınması defin işlerinde dışarıdan gelen Akköy'lüler burada misafir edilip ağırlanıyor. Bu durum çevre köylülerce de bir hayli ilgi çekiyor.

BUTİK OTELLER KÖYÜN DEĞERİNİ ARTIRDI

Köyde butik kaya(Mağara)Otel projesini ilk başlatan Köy halkından Mustafa bey oldu. Akköy Evleri olarak başlattığı butik otel projesi Ürgüp'te ki Kayakapı'dan esinlenerek oluşturuldu. Büyük Mücadelerle 'Akköy Evleri butik' oteli kuruldu ve köyün değeri arttı. Günümüzde el değiştiren Otel, Acropol Cave Suite Otel olarak devam ediyor.

TARİHİ CAMİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Köy meydanında bulunan 1686 yılında Padişah dördüncü Mehmed zamanında yapılmış ve bu güne kadar korunmuş Hacı Miktad Camisi, köye gelenlerin ilgisini çekiyor.

Padişah dördüncü Mehmed zamanında, Kemerleri kesme taştan iki duvar kemer arasındaki mesafenin 6 metreden fazla olması, benzerlerine göre bu camiye daha büyük önem kazandırıyor.

naciisler@kapadokyagundem.com