Kapadokya Nevşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri, Kırşehir illerini kapsayan içinde yanardağ adaları olan kurumuş bir göl bölgesidir.
Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Göllü Dağı sönmüş yanardağlarının volkanik lav ve küllerinin doldurduğu sert ve yumuşak göl tabanı tabakalarında göl ve yağmur sularının aşındırması küçük tepeleri ve vadilerdeki Peribacalarını oluşturmuştur.
Tarihi süreçte, insanlar bu vadilerdeki tepe yamaçlarının içlerine ev ve kiliseler oymuş, bunları fresklerle süslemiş, eski medeniyetlerinin izlerini günümüze ulaştırmışlardır.
Hititler döneminde yeraltına 1 kat olarak inşa edilen bu eşsiz yapı, Roma ve Bizans dönemlerinde artan baskılardan kaçmak saklanmak amacıyla yeraltına doğru katlar eklenerek sekiz katlı bir yeraltı şehrine dönüştürülmüş.
Kapadokya bölgesi Tüf kayalara oyulmuş şehir dar koridorlarla birbirine bağlanan odaları, şarap depoları, su mahzenleri, mutfakları, erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları ve kilisesiyle dikkat çekiyor. Ayrıca, dış tehlikelere karşı kapıyı içten kapatan büyük sürgü taşlarıyla biliniyor.
Günümüzde dört katı ışıklandırılmış olarak ziyaretçilere açık olan Kaymaklı Yeraltı Şehri, 2024 yılında 662 bin 398 kişi tarafından gezmiş.