Nevşehir

NEVÜ İş Birliğinde Düzenlenen “Cumhuriyet’in 100. Yılında IV. Kapadokya Kültürel İmece Festivali” Başladı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) iş birliğinde kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel kitre bebeklerin hikayelerinden yola çıkarak farklı sanat dallarındaki hikayeleri buluşturmayı hedefleyen 'Cumhuriyet'in 100. Yılında IV. Kapadokya Kültürel İmece Festivali' başladı.

Türkiye'nin ilk Kitre Bebek Müzesi olan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Nevşehir Valiliği, NEVÜ Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) iş birliği ve NEVÜ İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, Ürgüp Kaymakamlığı, Kapadokya Üniversitesi ve Mustafapaşa Köyü Muhtarlığı'nın destekleriyle 20-21 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlenen 'Cumhuriyet'in 100. Yılında IV. Kapadokya Kültürel İmece Festivali' Nevşehir'in Ürgüp İlçesi Mustafapaşa Köyü'nde bulunan Kapadokya Sanat Tarih Müzesi/Kitre Bebek Müzesi'nde açılış töreniyle başladı.

Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, Kapadokya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Öztürk'ün açış konuşması yaptığı festivalde, Araştırmacı -Yazar Adnan Yılmaz 'Abdallık Geleneği', T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Karagöz Sanatçısı ve NEVÜ Türk Halkbilimi Bölümü Araş. Gör. Yücel Özdemir 'Gölgenin Renkleri, Işıklar ile Yansıyan Anlatılar' konulu sunumda bulundu.

Festival NEVÜ Ev Sahipliğinde Devam Etti

Festival daha sonra NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı'nda Esma Bayraktar küratörlüğünde İstanbul, Ankara, Muğla, İzmir, Şanlıurfa, Balıkesir gibi şehirlerden Sanat Sevgi Platformu üyesi 40 sanatçının eserinin yer aldığı serginin açılışı ile devam etti. Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nüshet Göksun Yener, Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Bahadır Cem Erdem, Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Ergen, İmece Festivali Sanat Yönetmeni Serkan Paydak, Kitre Bebek Müzesi kurucusu Sibel Radiye Gül, sanatçılar ve katılımcılar eşliğinde fuaye alanında gerçekleştirilen açılışta ayrıca NEVÜ Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü öğrenci ve öğretim üyeleri ile ressamların, Sinasos Kitre Bebek Atölyesi öğrencilerinin çalışmalarından oluşan 30 eser sergilendi.

Prof. Dr. Mutluhan Akın; 'İmece geleneği kültürel mirasın aktarımında ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında önemli rol oynamakta'

Anadolu kültüründe dayanışma, yardımlaşma ve paylaşmanın en güzel örneklerinden birini oluşturan imece geleneğinin kültürel mirasın aktarımında ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında önemli rol oynadığını söyleyen NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, bu önemli geleneğe dikkat çekmek ve devamlılığını sağlamak adına bu yıl dördüncüsü düzenlenen 'Kapadokya Kültürel İmece Festivali'nin bölge ve ülke için bir farkındalık oluşturacağını söyledi.

Prof. Dr. Akın, 'Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2021 yılında 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ihtisas üniversitesi olarak belirlendikten sonra eğitim, araştırma, yenilik ve bölgesel kalkınma kapasitesini artırarak Kapadokya Doğal ve Kültürel Mirasının sürdürülebilirliğine ve gelişimine katkı sağlama misyonunu benimsedik. Nitekim 2021 yılından bu güne ihtisas alanı ile ilgili birçok proje ve çalışmayı hayata geçirdik. Bu kapsamda 'Kapadokya'nın kalbinde yer alan Nevşehir'imizin seçkin bir yükseköğretim kurumu olarak, nitelikli eğitim-öğretim faaliyetleri, üniversite-şehir ve üniversite-bölge iş birliği ile gerçekleştirilecek olan proje ve çalışmalara öncülük etmekteyiz. Bunların yanı sıra uluslararası düzeydeki dünyanın en prestijli bilimsel etkinliklerini teşvik ve tatbik ederek hem şehrimizin hem de bölgemizin gelişimi ve tanıtımına maksimum katkı sağlama gayretindeyiz.

Bu bağlamda, 'Anadolu kültüründe dayanışma, yardımlaşma ve paylaşmanın en güzel örneklerinden birini oluşturan imece geleneği, kültürel mirasın aktarımında ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Günümüzde bu gelenek Kapadokya Bölgesi'nde varlığını devam ettirmekte; hasat döneminden halı ve kilim dokumaya, evlerin yapımından su kanallarının temizlenmesine, ekmek yapımından bağ bozumuna ve meslek ustalarının icralarına kadar hayatın her aşamasında yörenin sosyokültürel yapısının temelini teşkil etmektedir. Bu önemli geleneğe dikkat çekmek ve devamlılığını sağlamak adına bu yıl dördüncüsü düzenlenen 'Kapadokya Kültürel İmece Festivali'nin bölgemiz ve ülkemiz için bir farkındalık oluşturacağı kanaatindeyim' diye konuştu.

İmece Festivali Sanat Yönetmeni Serkan Paydak ise 'Bu festivalde, Türkiye'nin ilk Kitre Bebek Müzesi olan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi'ndeki kitre bebeklerin anlattığı hikayelerden yola çıkarak, resim, seramik, keçe, yemek/mutfak sanatları, heykel, edebiyat, gölge oyunu ve müzik gibi farklı sanat dallarındaki hikayelere yer verdik. Kadim Anadolu geleneği imece ruhunu çok değerli sanatçılar, yazarlar, bilim insanları ve müzisyenlerle yaşatıyoruz. Yaratıcı çabalarla, emek ve düşünceyle harmanlanmış sanatı, kültürü ve hikayelerini gelecek nesillere taşıyacağız. Bu kapsamda festivalin gerçekleşmesinde destek olan Nevşehir Valiliği, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı ve Mustafapaşa Köyü Muhtarlığı'na teşekkür ederim' diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından festival kapsamında düzenlenen 'Bilgi Kazanı Söyleşileri'nde Dr. Öğr. Üyesi Ömer Kırmızı 'Kapadokya'da Üzümün Hikayesi'ne dair sunumda bulunurken, Nevşehirli Araştırmacı/Yazar Oğuz Özdem, 'Kapadokya Hikayeleri'ni anlattı.

Katılımcıların Geleneksel Yemek Kültürleri Araştırmacısı Filiz Hösükoğlu ile 'Anadolu Yemek Hikayeleri'ne yolculuk yaptığı ve Kırşehirli Gazeteci- Yazar Adnan Yılmaz'dan 'Bir Anadolu Geleneğinin Hikayesi: Abdallar'ı dinlediği festivalin ilk günü, Kitre Bebek Müzesi kurucusu Sibel Radiye Gül ve NEVÜ Avanos Güzel Sanatlar MYO ve NEVÜ Güzel Sanatlar Fükültesi Seramik ve Cam Bölümü Müdürü Bahadır Cem Erdem'in gerçekleştirdiği 'Kil'den Kitre'ye Sır'lı Hikayeler' atölye çalışmasıyla sona erdi.

21 Ekim'de Ürgüp-Mustafapaşa'da devam edecek olan festivalde, Kapadokya Üniversitesi Şakirpaşa Medresesi'nde (A1 salonu) 'Bilgi Kazanı Söyleşileri: Sanat, Hikayelerini Anlatıyor' temalı etkinlikle devam edecek. Söyleşilerde, NEVÜ Güzel Sanatlar Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi N. Göksun Yener, 'Sanat Nedir?', Kültür Bakanlığı Geleneksel Kitre Bebek Sanatkarı Sibel Radiye Gül, 'Kitre Bebeklerle Geçmeyen Zamanın Hikayesi', Yazar Erol Gergin, 'Uzunyayla Hikayeleri', Ressam Murat Külcüoğlu ise resim sanatının anlattığı hikayeleri ele alacak. Etkinlik, Kapadokya Üniversitesi Medrese Avlusu'nda, 'Sanatçıların Fırçasından Kitre Bebek Müzesi' temalı atölye çalışmasıyla sona erecek. Festival kapsamında, ayrıca Ürgüp Temenni Büyükakten Yeraltı Evi'nde, Ürgüplü Yazar/Araştırmacı Ali Akuzun 'Ürgüp Hikayeleri', Ömer Büyükakten 'Büyükakten Yeraltı Evi', Mustafapaşa Köyü'ndeki tarihi Topakoğlu Konağı'nın hikayesini ise Mustafapaşa Köyü Muhtarı Gültekin Kan ve Nevşehir Valiliği (KABHİP) yöneticisi Levent Ak duvar resimleri üzerinden anlatacak.

naciisler@gmail.com