Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge faaliyetleri, Ar-Ge çıktıları, vergi muafiyetleri kullanımı, sürdürülebilirlik ve ekosistem geliştirme faaliyetleri, fikri sınai mülkiyet hakları, proje desteği gibi 82 farklı performans göstergesi dikkate alınarak oluşturulan ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2022 Yılı Performans Endeksi’ sonuçları açıklandı.
NEVÜ Rektörü ve Kapadokya Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semih Aktekin üniversite bünyesinde faaliyet gösteren Kapadokya Teknopark’ın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2022 Yılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi’nde Türkiye’de aktif faaliyette bulunan 71 teknopark arasından 18 sıra birden yükselerek 38’nci sırada yer almasının gurur verici olduğunu söyledi.
46 Firma Kapadokya Teknopark’ta Ar-Ge Çalışmaları Yürütüyor
NEVÜ’nün kaliteli eğitimin yanı sıra nitelikli araştırma yolu ile toplum refahını yükseltme amaçlı teknolojiler geliştirme misyonuna da sahip olduğunu belirten Aktekin, bu misyonun gerçekleşmesi için de öğrencileri, akademisyenleri ve girişimcileri her daim desteklediklerini belirtti. Bu kapsamda NEVÜ ile Kapadokya Teknopark arasındaki güçlü bağları ve iş birliklerini geliştirerek, yerli ve yenilikçi çözümler üretme konusundaki çalışmaları her geçen gün daha da ileriye taşıdıklarının altını çizen Aktekin, Kapadokya Teknopark bünyesinde 46 firmanın araştırma – geliştirme (Ar-Ge) çalışmaları yürüttüğünü ve bu firmalar arasında 13 firmanın ise üniversitede görev yapan akademisyenlerce kurulan firmalar olduğunun söyledi.
Üniversite-sanayi iş birliğini somut şekilde gerçekleştiren Kapadokya Teknopark’ın teknoloji üssü olma yolunda sağlam adımlarla ilerlediğini, yerli ve yenilikçi çözümler üretme konusundaki ortaya koyduğu başarılı çalışmalarıyla da her geçen gün daha ileriye gittiğini belirten Aktekin, kurulduğu günden bugüne kadar toplamda 171 Ar-Ge projesine ve 247 Milyon TL ciroya ulaşan Kapadokya Teknopark’ta 122 Ar-Ge personelinin 53 Ar-Ge projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Proje Sayısının Arttırılması Hedefleniyor
Kapadokya Teknopark’ın geliştirdiği yenilikçi modellerle Nevşehirli girişimcileri desteklediklerini ve CAPPIN2C markası ile yürütülmekte olan kuluçka programları ile de tüm Nevşehirli genç girişimcilere ücretsiz kuluçka hizmetleri sunduklarını belirten Aktekin, NEVÜ ve Kapadokya Teknopark ile yürüttükleri ve destekledikleri projelerin sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Aktekin böylece yerli teknolojilerin üretimini ve inovatif projelerin yaygınlaşmasını teşvik ederek hem şehrin ve bölgenin hem de Türkiye’nin teknoloji odaklı büyümesine katkı sağlamaya devam edeceklerinin altını çizdi.