Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürleriyle başlattığı istişare toplantılarının yirmi dördüncüsü Acıgöl Teknik Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Serap Çoban tarafından hazırlanan toplantı programı ve Hacıbektaş MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Çiçek'in moderatörlüğünde yapıldı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, MYO Müdürleri, Daire Başkanları, Araştırma Merkezi Müdürleri, Akademik Personel ve İdari personel ile birlikte toplantıya davetli konuşmacı olarak katılan Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Araştırma ve İstatistik Birim Yöneticisi Özgür Acar ile ÇEİS Araştırma ve Eğitim Uzman Yardımcısı Merve Örs, 'Sendikanın Eğitim Alanında Gerçekleştirdiği Uygulama Örnekleri ve Geliştirilebilecek Muhtemel İş Birlikleri ve Projeler' hakkında bilgi verdi.
ÇEİS'in toplumsal olarak her alanda özellikle endüstri ilişkilerinde üyelerinin düşünce görüşlerini temsil ettiğini ayrıca sektörel olarak sanayi ve üniversite kurumları arasındaki iş birliklerini önemsediklerini ifade eden ÇEİS Araştırma ve Eğitim Uzman Yardımcısı Merve Örs, ilk çimento üretiminin 1911 yılında ilk olarak Darıca'da gerçekleştiğini, Türk çimento sektörünün global olarak ilk 10'da, Avrupa da ise 1. sırada üretici olarak yer aldığını, sendikanın çimento sektöründeki bu başarıyı daha ileriye taşımayı hedeflendiğini belirtti.
Örs, Sendika olarak hedefler doğrultusunda Çimento Sektörü İSG Merkezinin (ÇİSİEM) kurulduğunu, bu merkezde sanayi 4.0'a uygun alt yapıyı oluşturarak iş sağlığı ve güvenliği alanında teknik eğitimler ile liderlik programları gibi diğer çevrim içi eğitimlerin verildiğini söyledi. Yine sendika olarak diğer faaliyetlerinin 2021 yılında hayata geçirdikleri 'ÇEİS Kampüs' programının olduğunu, program ile sendika üyesi şirket ve fabrikalardaki beyaz yakalı yönetici ve çalışanlar için İSG eğitimi dışında kalan çimento sektörünün ihtiyaçlarına uygun diğer eğitimlerin verildiğini, 10 farklı sınıf olduğunu ve 100 farklı eğitim programının düzenlendiğine değinen Örs, sendika olarak 'Mesleki Yeterlilik Faaliyetleri' alanında sınav ve belgelendirme konusunda MYK tarafından yetkilendirildiklerini ve TÜRKAK tarafından akredite olduklarını, Çimento Sektöründe Köprülü Vinç Operatörü (Seviye 3), Çimento Sektöründe Makine Bakımcısı (Seviye 3, 4, 5), Çimento Sektöründe İskele Kurum Elemanı (Seviye 3) alanlarında sınav ve belgelendirme hizmetlerinin sunulduğunu söyledi.
ÇEİS Araştırma ve İstatistik Birim Yöneticisi Özgür Acar ise ÇEİS'in sendikal faaliyetler ile birlikte mesleki eğitim, araştırma, iş sağlığı, mesleki sınav ve belgelendirme, hibe projeleri, istatistik araştırmalar gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Acar, çimento sektörü için direkt eğitim veren bir programın bulunmadığını, genelde yakın alanlardan mezun olanların sektörde bu işi öğrendiklerini, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikteki elemanların üniversitelerde istenen ihtiyaçlara cevap verecek şekilde eğitim almaları için üniversite-sanayi iş birlikleri için çalışma yaptıklarını ve bu amaçla Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Meslek Yüksekokulu ile iş birliği protokolü imzaladıklarını söyledi.
Acar imzalanan bu iş birliği kapsamında Kocaeli MYO bünyesindeki İnşaat, Kimya ve Makine ve Metal Teknolojisi Bölümlerine çimento sektörüne özgü seçmeli derslerin müfredata eklendiğini, uygulama derslerinin yürütülmesi için MYO bünyesinde makine bakım atölyesi, kalite laboratuvarı, kimya, fizik ve beton laboratuvarı, bilgisayar sınıfı ile ekipman desteği sağlandığını, akademisyen ve öğrencilere yönelik çimento sektörü tanıtım toplantıları gerçekleştirildiğini belirtti.
Nevşehir'in çevre illerinde de çimento fabrikalarının olduğunu ve bu nedenle NEVÜ ile de benzer iş birliklerinin yapılabileceğini söyleyen Acar ayrıca, ÇEİS bünyesinde gerçekleştirilen çeşitli eğitimlere NEVÜ öğrencilerinin de dahil edilerek öğrencilere staj ile teknik gezi imkanı sağlanabileceğini ve Erasmus+ gibi proje ortaklıkları yapılabileceğini sözlerine ekledi.
Konuşmalarının sonunda toplantıya davet edildikleri için başta NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin olmak üzere toplantının gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm üniversite personeline ve dinleyicilere teşekkür eden Merve Örs ve Özgür Acar, NEVÜ ile en yakın zamanda iş birliği protokolü çalışması yapılacağını söyledi.
Toplantının soru cevap ve değerlendirme konuşmaları sonunda davetlerini kırmayarak katılımlarından ve bilgi paylaşımlarından dolayı üniversite adına Merve Örs ve Özgür Acar'a teşekkür eden MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Serdar Çiçek ise YÖK'ün de, 'Yükseköğretimden Endüstriye: Nitelikli İnsan Gücü' politikası kapsamında üniversitelerin Meslek Yüksekokulları (MYO)'larda eğitim gören öğrencilerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi amacıyla uygulamalı eğitimlerin niteliğinin artırılması ve bulundukları şehrin ve bölgenin kalkınmasında yetişmiş kalifiye eleman ihtiyaçlarını karşılanmasına büyük önem verdiğini söyledi. Çiçek bu kapsamda NEVÜ bünyesindeki Meslek Yüksekokullarıyla başlattıkları ve devam eden istişare toplantılarını kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve sektörel anlamda düzenlemeye devam edeceklerini ifade etti.
naciisler@kapadokyagundem.com