Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü tarafından Bağımlılıkla Mücadele Seferberlik Yılı kapsamında sosyal medyanın sağlıklı kullanımına yönelik 'Gençlik ve Sosyal Medya' isimli seminer yapıldı.
NEVÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Fikriye Alkım Arı'nın konuşmacı olduğu seminere; NEVÜ Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü Başkanı Ayşegül Özcan, Koordinatör Yardımcısı Öğretim Görevlisi Veysel Şirvan Çetin, İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Bölümü'nden Psikolog Murat Aslan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
'Sosyal medya bağımlılığı davranışsal bir bağımlılıktır'
Öğrencilerin ilgiyle dinlediği konuşmasına, sosyal medyanın ortaya çıkış sürecini anlatarak başlayan Dr. Fikriye Alkım, Facebook'un gelişimini buna örnek olarak verdi. Sonrasında bağımlılık literatürü kavramları hakkında bilgi veren Dr. Fikriye Alkım, bağımlılığın davranışsal ve madde bağımlılığı olarak ikiye ayrıldığını ve sosyal medya bağımlılığının davranışsal bağımlılığa girdiğini ifade etti. Dr. Fikriye Alkım, sosyal medya bağımlılığı ve dopamin nörotransmitterinin ilişkisinden söz etti.
'Sosyal medya insanları sahte pozitifliğe itiyor'
İnsanların beğenilme ihtiyacı dolayısıyla, sosyal medyada takipçi ve beğeni sayısının artmak için çeşitli davranışlar sergilediğini belirten Dr. Fikriye Alkım, sosyal medyanın insanları sahte bir pozitifliğe ve yapay bir hayata ittiğini, bunun da kişilerin hayatını olumsuz etkilediğini, beraberinde depresyon, kaygı bozukluğu gibi bir takım psikolojik bozukluklar ortaya çıkardığını vurguladı.
'Bilgilerimiz Big Data'ya aktarılıyor'
Sosyal medyada ziyaret edilen sitelerde kabul edilen 'cookie'lerin (çerezlerin)' kişisel verileri ele geçirdiğini ve bu verilerin Big Data' ya aktardığını ifade eden Dr. Fikriye Alkım, bu bilgilere uygun algoritmaların nasıl çalıştığı konusunda öğrencileri bilgilendirdi. Diğer yandan sosyal medyanın yararlarından da bahseden Dr. Fikriye Alkım, tescillenmiş güvenilir kaynaklardan ihtiyaç duyulan her türlü bilgiye erişilebildiğinden bahsetti.
'Sosyal medyada geçirdiğiniz vakti parçalara bölün'
Konuşmasının sonunda sosyal medyanın doğru kullanımıyla ilgili öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulunan Dr. Fikriye Alkım, sosyal medyada geçirilen vaktin parçalara bölünerek azaltılabileceğini ve gençlerin hem kendi gelişimleri için hem de toplum için yararlı içerikler üretebileceğinin altını çizdi.
Seminerin sonunda Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü Başkanı Ayşegül Özcan tarafından Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fikriye Alkım Arı'ya çiçek takdimi yapıldı.