Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Türk Halkbilimi Bölümü, BAP kapsamında desteklenen Nevşehir İlinin Anıt Ağaçları (Tespit, Derleme, İnceleme, Sayısallaştırma) başlıklı proje ve Karşılaştırmalı Mitoloji Araştırmaları dersi kapsamında 'Anıt Ağaç Farkındalığı Etkinliği' düzenledi.
Etkinliğe, NEVÜ Türk Halkbilimi öğretim üyeleri Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın, Arş. Gör. Yücel Özdemir ve bölüm öğrencileri katıldı. Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın yürütücülüğünde, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu ve Türk Halkbilimi Bölümü 4. sınıf öğrencisi Emin Güler tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında, korunmaya değer anıt ağaç olduğu tespit edilen Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki Anıt Ceviz Ağacı ziyaret edildi. Mülkiyet sahibi Taki Çelik'in ağacın tarihi hakkında bilgi verdiği etkinlikte, Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın ağacın kültürel ekolojik bağlamında ağaç kültü üzerine konuşmalar yaptı. Türk Halkbilimi Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Yücel Özdemir ise 'Ağaçların Gizli Yaşamı' adlı eserden referansla ağacın felsefesi üzerine konuştu. Ayrıca etkinlikte, ağaca dokunmanın gücünden yararlanılarak ağaç ile insan arasındaki derin bağların kuvvetlendirilmesi amacıyla meditatif bir uygulama da yapıldı.
Diğer yandan Doç. Dr. Kübra Yıldız Altın proje hakkında genel bir bilgilendirme yaparak Nevşehir ilinde tescil edilmiş 3 adet anıt ağacın olduğunu; proje kapsamında korunmaya değer yeni anıt ağaçlar tespit ettiklerini; Nevşehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne başvurmak üzere gerekli şartların sağlandığını ve tescil için başvuru sürecinde olduklarını belirtti. Yıldız Altın, proje ve etkinliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında 'Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler' arasına alınan NEVÜ'nün ihtisaslaşma alanı çerçevesinde gerçekleştirdiklerini ifade etti. Proje çalışmaları önümüzdeki günlerde korunmaya değer anıt ağaçların değerlendirilmeleri ile devam edecek.
Nevşehir İlinin Anıt Ağaçları Projesi
Proje, Nevşehir ilindeki doğal miraslardan olan anıt ağaçları tespit etmeyi, kayıt altına alıp bakım ve korunmalarını sağlamayı ve onlar etrafında gelişmiş olan inanış ve uygulamaları incelemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında ağaçların haritalandırılması yapılarak dijital ortama aktarılması, tanıtılması, tescilinin sağlanması, anıt ağaçlar ile ilgili olarak çevre değerlerine ve kültür varlıklarına sahip çıkmak ve onları korumak adına sivil toplum kuruluşları ile yerel halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve farkındalığın arttırılması hedefleniyor.