Sanat eğitimi ve pratikleri için bir model sunarak, sanatın doğrudan gözlem ve deneyim yoluyla nasıl geliştirilebileceğini ve çeşitlendirilebileceğini göstermeyi amaçlayan, sanatçıların farklı kültürel ve sanatsal yaklaşımlarını bir araya getirerek, kültürel çeşitliliğin ve karşılıklı etkileşimin sanatsal üretim üzerindeki etkilerinin araştırılacağı Plein Air (Açık Hava Ressamlığı) etkinlikleri Kapadokya Üniversitesi (KÜN)’nde başladı.
Sanatçıların yeni yorumlar geliştirerek Kapadokya’nın farklı mekânlarını ve kültürel öğelerini plein air yöntemiyle resmedeceği, öğrenciler ve sanatçılar arasında kültürel ve sanatsal bilgi alışverişinin güçlendirilmeye çalışılacağı etkinlikler 9 Kasım Cumartesi gününe kadar devam edecek. KÜN Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve Sanat Topluluğu’ndaki gönüllü öğrencilerin, sanatçıların mentorlukları altında uygulamalı sanat eğitimi alacağı proje sonucunda 10 Kasım Pazar günü düzenlenecek sergi aracılığıyla yerel ve uluslararası sanatseverlere bölgenin yeni bir bakış açısıyla tanıtılması sağlanacak.
Plein air, doğrudan doğada çalışmayı ifade eden ve sanatçının gözünü doğa manzarası karşısında arındırarak daha derin ve özgün bir sanatsal üretim gerçekleştirmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu etkinlik, İlya Repin Sanat Akademisi'nden mezun olan ve aynı zamanda öğretim görevlisi olarak görev yapan sanatçılarla Türkiye’nin Kapadokya bölgesinde gerçekleştirilecek bir plein air çalışmasını kapsamaktadır. Etkinlik, Türkiye’nin zengin doğal ve kültürel mirasını sanatsal bir perspektifle ele alarak, yerel ve uluslararası sanat toplulukları arasındaki kültürel etkileşimi artırmayı hedeflemektedir.
Etkinlik Programı
3-8 Kasım 2024: Günlük plein air sanat çalışmaları, seminerler ve atölye çalışmaları:
Her gün farklı bir lokasyonda plein air çalışmaları: Göreme, Ürgüp, Avanos gibi Kapadokya’nın ikonik mekânlarında sanatçılar doğrudan doğa karşısında çalışacaklardır. Öğleden sonra (15.00-18.00) seminerler ve sanatçılarla birebir etkileşim oturumları, birlikte çalışması ve mentorluk programları düzenlenmesi,
9 Kasım 2024: Sanat eserlerinin son rötuşları ve sergi hazırlıkları,
10 Kasım 2024: Sergi açılışı ve kapanış töreni. Sergi, halkın katılımına açık olacaktır.