Nevşehir'de çiftçilere üzümde silkme olayına karşı uyarıda bulunuldu.
Ürgüp Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Biriminde görevli Tarım Danışmanı Emre Yeşil, çiftçileri ve vatandaşları bilgilendirmeye ve uyarıda bulunmaya devam ediyor. Bu kapsamda Yeşil, Üzümde görülen silkme yani boncuklama olayına karşı uyarıda bulundu.
Tarım Danışmanı Emre Yeşil yapmış olduğu açıklamasında,' Üzümdeki çiçeklerin, genetik özellikler veya dış etmenler kaynaklı nedenlerden döllenmeden dökülmesine silkme denir. Çiçekler döllenmediği için ya da az döllendiği için taneler küçük kalır. Silkmeye neden olan birçok etmen vardır.
Genetik Özellikler: En büyük etmenlerden biridir. Anaç ve çeşit kaynaklıdır. Çeşit olarak kendini dölleyen bir çeşit kullanmıyorsanız mutlaka tozlayıcı bir çeşit bulundurmak gerekmektedir. (Örneğin: Keçimen (Ekşikara) çeşiti kendi kendini tozlayamaz. Bu yüzden onu tozlayabilen Göküzüm gibi aynı dönemde çiçek açan farklı bir çeşit yanına dikilmelidir)
Dış Etmenler: Hava şartları: Çiçeklenme zamanı aşırı rüzgar, aşırı yağış, normalden daha az veya çok sıcaklık olursa çiçekler zarar göreceği için döllenme olmaz. Hastalık ve zararlı: Çiçeklenme döneminde kurşuni küf, ölü kol, mildiyö ve külleme hastalığına yakalanan üzümlerde tane tutumu hastalık nedeniyle az olur. Asmalarda bağ maymuncuğu ve salkım güvesi gibi zararlılar çiçeklenme döneminde çiçeklere zarar vererek tozlanmayı engeller
Kültürel işlemler: Budamasının yapılmaması veya yanlış yapılması. Sulamanın normalden az ya da çok olması. Aşırı veya yanlış gübre kullanımında çiçekler zarar göreceği için tozlanma olmaz.