KÜN ev sahipliğinde düzenlenen konferansa; Nevşehir Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu, KÜN Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Deviren, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Temsilcisi Laboratuvar Şube Müdürü Turgay Arıkan, Kültür ve Turizm Bakanlığı izinleri ile Keşlik Manastırı Baş Mikail Kilisesi’nde bilimsel araştırma ve korumaya dair çalışmalar yürüten Türk, İtalyan ve Japon uzmanlar, davetliler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Deviren 2021 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programına” dâhil edilen üniversite olarak Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ne yönelik çok sayıda bilimsel araştırma ve saygın bilimsel etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kapadokya Bölgesi genelinde 1500 yıldan daha yaşlı birçok kaya oymanın bulunduğunu ve bu kaya oyma boşlukların sadece mezar ve kiliselerden değil, aynı zamanda cami, manastır ve yaşam alanlarından oluştuğunu belirten Deviren, bu kaya oyma mekanların sahip oldukları değişik mimarileri ve mekan içerisindeki duvar resimleri ile de kültürel ve miras alanında bölge turizmi açısından oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı.
Doğal ve Kültürel Miras Turizm alanında ihtisaslaşan üniversite olarak üniversitenin ilgili bölüm ve birimleri tarafından Kapadokya duvar resimlerinin ve bu resimlerini içeren kaya oyma mekanların korunmasına yönelik çalışmalara katkıda bulunduklarını ve bulunmaya devam edeceklerini söyleyen Deviren, Türk, İtalyan ve Japon araştırmacıların destekleriyle yürütülen restorasyon çalışmalarının bölge turizmi açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Katılımcı protokol üyelerinin de birer konuşma yaptığı konferans Kültür ve Turizm Bakanlığı izinleri ile Türk, İtalyan ve Japon uzmanların Keşlik Manastırı Baş Mikail Kilisesi’nde yapılan bilimsel araştırma ve korumaya yönelik yürüttükleri çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirmeleriyle devam etti.
3 oturum ve sunumdan oluşan konferansta ayrıca NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Besim Tolga Uyar “Sanat Tarihi Bağlamında Keşlik Manastırı Başmelek Mikael Kilisesi Duvar Resimleri” başlıklı sunumda bulundu.
naciisler@gmail.com